Hoe herken je een ‘wrapmaster’?

Juryberaad tijdens de World Wrap Masters Netherlands 2022.

Als je iets hebt met carwrappen zal het je niet zijn ontgaan; de carwrapwedstrijd World Wrap Masters. Op woensdag 15 maart is de finale van de Nederlandse editie, tijdens de Sign & Print Expo in Gorinchem. Maar waar let een jury nu eigenlijk op bij zo’n wrapcompetitie? Appcademy licht een tipje van de sluier op.

Door: Dennis en Barbara de Haan*

Vorig jaar, in maart 2022, had Appcademy al de eer om mee te helpen bij de organisatie van de World Wrap Masters Netherlands. Ook dit jaar zijn wij van de partij om Fespa Nederland te ondersteunen met de voorbereidingen en de jurering. Het wordt ongetwijfeld weer een gezellig feestje met allemaal carwrapgekken bij elkaar.

De beste carwrapper

Zitting nemen in de jury is een hele eer, en best een hele verantwoording. Want hoe beoordeel je? Alle carwrappers die zich inschrijven, leveren ongetwijfeld kwaliteitswerk af. Maar er kan er die dag maar één de beste zijn. Het is, net als bij elke competitie, een momentopname. Misschien is er een wrapper bij die normaal gesproken topkwaliteit levert, maar even zijn dag niet heeft. Bovendien wordt er onder tijdsdruk gewerkt en worden de wrappers flink op de vingers gekeken. Factoren waar de een beter mee kan omgaan dan de ander. Maar dit is nu eenmaal een wedstrijd.

De jury kijkt kritisch naar de technieken die de wrapper hanteert.

Criteria jurering

Als je erbij bent op 15 maart en het spektakel van een afstandje gadeslaat, is het misschien leuk om te weten wat de criteria zijn waar de jury op let bij haar beoordeling. In feite zijn dat dezelfde criteria waarmee een echte carwraptopper zich onderscheidt van een ‘oké’ carwrapper.

Aanbrengtechniek

Die folie moet erop. Snel, strak, kwalitatief en kundig. Een wrapper met een efficiënte rakeltechniek werkt via een logische methode zodat hij geen tijd verspilt en toch alle folie grondig aanrakelt. Waar de jury naar kijkt: Hoe wordt de rakel gehanteerd? Zijn het mooie vloeiende bewegingen of is het paniekvoetbal? Wordt er volgens een systeem gewerkt? Hoe werken zijn handen samen? Hoe gaat de wrapper om met warmte (heatgun)? Hoe vaak moet hij herstellen en de folie weer lostrekken?

Aanbrengtechniek: folie ‘opspannen’, de spanning in de folie slim ‘verdelen’ en efficiënt aanrakelen.

Premium artikel