Joost wordt blij van zeefdrukken

Foto: Joost van der Mout raakte tijdens een workshop via school zo enthousiast over zeefdrukken, dat de student besloot stage te lopen bij Ponderosa in Leidschendam.

Joost van der Mout heeft één grote droom: de student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam wil dolgraag naar de kunstacademie en later als kunstenaar een boterham verdienen. “Ik zou wel van mijn eigen kunst willen leven, maar ik twijfel: ben ik wel goed genoeg? En wie wil er straks mijn kunst kopen?” Ondertussen leert Joost tijdens een stage bij Ponderosa in Leidschendam de fijne kneepjes van het zeefdrukken.

Door: Peter de Wit

Het toch al vermakelijke gesprek met Joost van der Mout krijgt een bijzondere wending als ter sprake komt dat de 20-jarige student aan het Grafisch Lyceum Rotterdam aangeeft later eigenlijk als kunstenaar een boterham hoopt te verdienen. Het kunstwerk ‘Girl with balloon’ van Banksy, dat zichzelf vernietigde door een ingebouwde versnipperaar kort nadat het was geveild voor 1,2 miljoen euro, komt ter sprake. Maar ook Piero Manzoni die zijn ontlasting inblikte en als goud van de hand deed, evenals de pindakaasvloer van Wim T. Schippers. Origineel en creatief zijn, is moeilijk. “Ik zou later wel van mijn eigen werk willen leven, maar ik twijfel: ben ik wel goed genoeg? Willen de mensen mijn kunst wel kopen?” Het zijn vragen die de jonge Joost bezighouden.

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Sign+ Magazine.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding