Onderzoek biedt kleinbedrijf een barometer

Hoogleraar Lex van Teeffelen: “Er is in Nederland genoeg geld, maar er moet veel meer bij het kleinbedrijf terechtkomen.”

f

Door: Ton Verheijen

De Kleinbedrijf Index, een initiatief van Hogeschool Utrecht, Qredits en ONL, voorspelt moeilijke tijden voor veel zzp’ers en kleine ondernemers. Het goede nieuws? Problemen kunnen vaak worden afgewend door de juiste financiële keuzes te maken. De conclusies kunnen volgens onderzoeker Lex van Teeffelen een barometer zijn om het kleinbedrijf de winter door te helpen.

In het bepalen van hun financiële koers zijn veel kleine ondernemers het spoor bijster. Om de haverklap worden ze getroffen door problemen die ze niet zagen aankomen en waar ze geen invloed op hebben. Een vrachtschip ligt dwars in het Suezkanaal en de supply chain stokt in Winschoten of  wie zal het zeggen – Kerkdriel. De inflatie tikt een nooit verwachte 17 procent aan en de klant houdt de hand op de knip. En dan die energieprijzen. Gaan ze stijgen? Of toch weer dalen? Komt er een prijsplafond? Of toch maar niet? Laait de onzekerheid rond het virus weer op? Het regent economische en ecologische onzekerheden. Ondertussen moeten er verstandige keuzes worden gemaakt.

Continuïteitsindex
Van de 1.077 kleine ondernemers die de Kleinbedrijf Index invulden, heeft een groot deel onvoldoende middelen om het bedrijf voort te zetten. Oorzaken? Dit is de top-5.

1 Energie)prijsverhogingen kunnen niet worden doorberekend: 59 procent
2 Vertragingen en problemen in aanvoer, distributie- of afzetketens: 57 procent
3 Tekorten aan geschoold personeel: 36 procent
4 Hoger ziekteverzuim gerelateerd aan corona: 30 procent
5 Embargo’s, sancties of handelsconflicten: 27 procent

Kleinbedrijf Index

Lex van Teeffelen, lector Financieel Economische Innovatie aan Hogeschool Utrecht, doet onderzoek naar financiële factoren die kleine ondernemers en zzp’ers parten spelen. Zijn driemaandelijks verschijnende Kleinbedrijf Index (KBI) kan voor deze doelgroepen een barometer zijn om hun koers te bepalen. Onderzocht worden ontwikkelingen rond financieringsbehoefte, groei en bedrijfsresultaten. Medio oktober verscheen in samenwerking met Qredits en ONL de nieuwste index en… die stemt tot nadenken. Er is zwaar weer op komst.

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Sign+ Magazine.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding