Personeel met schulden

De onlangs opgerichte Nationale Coalitie Financiële Gezondheid wil 50 procent minder mensen die financieel ongezond zijn in 2030. Werkgevers hebben een belangrijke rol in vroegsignalering. HR-manager Kim Matheeuwsen, werkzaam bij een middelgroot bouwbedrijf: “Ga in een vroeg stadium in gesprek. Stuur bij voordat het spel met aanmaningen en deurwaarders begint.”

Door: Ton Verheijen

De norm ‘eerst sparen, dan kopen’ is in rap tempo aan het verdwijnen, zo constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Kopen op de pof is het nieuwe normaal geworden. De deur naar Klarna, Riverty, Affirm en andere betaaldienstverleners staat wagenwijd open en spullen kopen kan altijd en overal, ook als je financieel aan de grond zit. Koop nu, betaal later! Generaties jongeren weten niet beter of schulden maken en online gokken, horen erbij.
Na de (koop)euforie komt de kater. Onderzoek van Deloitte, SchuldenlabNL en VNO-NCW laat zien dat vier op de vijf werkgevers te maken hebben met medewerkers in financiële problemen, waarvan 12 procent ernstig. Dat blijft voor werkgevers niet zonder gevolgen. Medewerkers met schulden laten een hoger ziekteverzuim, meer stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid zien. Daar moeten werkgevers een stokje voor zien te steken. Signalen die kunnen duiden op financiële zorgen bij medewerkers zouden in een vroeg stadium opgepakt moeten worden. Alleen: dat gaat niet vanzelf. Hoe faciliteren werkgevers de aanpak van schuldenproblematiek op het werk?

Premium artikel

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een Premium artikel
Premium artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Sign+ Magazine.

Digitaal basis

Voor slechts € 6,58 per maand sluit je al een Premium abonnement af. Zo heb je altijd toegang tot alle (verdiepende) artikelen, video’s en berichten waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding