Tien tips: Bespaar op energiekosten

Anna Meyering van Ekwadraat voert een inspectie uit aan een luchtbehandelingskast.

i

De energieprijzen rijzen de pan uit en met de winter voor de deur vragen veel ondernemers zich af hoe ze deze kosten zo veel mogelijk kunnen beperken. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Anna Meyering van Ekwadraat, partner voor energieadvies, geeft enkele praktische tips om te besparen op je energie-uitgaven.

1 Gebouwisolatie

Het is een open deur, maar door je bedrijfspand goed te isoleren kan veel energie worden bespaard. Isolatie van de gebouwschil (dak en buitenmuren) en vervanging van ramen komt ook als maatregel terug in de energiebesparingsplicht vanuit het Activiteitenbesluit. Voor het nemen van deze maatregelen zijn subsidies beschikbaar. Ook zijn per provincie energieleningen beschikbaar voor bedrijven die willen investeren in maatregelen met betrekking tot energiebesparing, duurzame opwekking en circulaire economie.

2 Gebouwbeheersysteem (GBS)

Een belangrijk deel van het energieverbruik van een gebouw zit hem meestal in koeling, verwarming en ventilatie. Een gebouwbeheersysteem kan deze verbruikers instellen op het gewenste binnenklimaat, de specifieke bedrijfstijden en aanpassen aan de buitentemperatuur. Dit zal zorgen voor een significante energiebesparing. Zorg er wel voor dat deze verbruikers goed op elkaar zijn ingesteld, zodat er niet tegelijkertijd verwarmd en gekoeld wordt, of veel warmte verloren gaat door te veel ventilatie.

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Sign.NL
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Sign+ Magazine én Premium Online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb al een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Sign+ Magazine Premium Online

Premium Online biedt alles wat je niet wilt missen. Snel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 7,99 per maand lees je het beste van Sign.NL online. Of kies voor één van de andere abonnementen.

Ja, ik wil graag onbeperkt toegang tot alle Premium artikelen.