Columns & Weblogs

Je loopt de Evenementenhal in Gorinchem binnen en bevindt je op de Sign & Print Expo. Dat is een bewuste keuze, net als van degenen die hadden besloten om deze keer maar over te slaan.

Gaan we eerst naar links of rechtdoor? Welke stand willen we beslist zien en welke mensen zeker mijden? Ga ik hier wat eten of ga ik liever gewoon dood? Elke dag maken we gemiddeld 35.000 keuzes. Bewust en onbewust.

Onderbewustzijn

Volgens andere knappe koppen, komen de meeste keuzes uit ons onderbewustzijn en wordt maar 5 procent getoetst aan onze ratio waarmee we beslissingen bewust proberen te rechtvaardigen. We kiezen voor gemak en gaan weerstand in ons gevoel uit de weg.

De psychologie van keuzes maken is complex maar beslist de moeite waard om te beschouwen. Onze motieven ontleden, helpt om inzicht te krijgen in wat ons drijft. En als we weten waarom we bepaalde beslissingen nemen, is het gemakkelijker betere keuzes te maken. Gaan we die machine kopen en wat gebeurt er als we het niet doen? Ga ik met dat bedrijf in zee en kan ik ze wel vertrouwen?

‘Gut feeling’

Tijdens het komende EK Voetbal, hebben we bijna 17 miljoen bondscoaches. Allemaal met een mening over wat er moet gebeuren, maar waarop is deze gebaseerd? Kennis en ervaring? Of op het onderbuikgevoel, de ‘gut feeling’? Tegenwoordig lijkt iedereen coach of expert en als je vraagt een keuze te onderbouwen, komt er vaak niet meer zinnigs uit dan de mening van de buurvrouw (die we natuurlijk best mogen waarderen).

Nee, geef mij dan maar het Boerenverstand. Daar is niets denigrerends aan. Het is een eigenschap die kan worden toegeschreven aan mensen die zonder enige vorm van opleiding een logische redenatie volgen of heel duidelijk kunnen aanvoelen hoe de vork in de steel zit. Dát is nog eens een mening…

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.