Columns & Weblogs

2020, een nieuw decennium. Gelukkig Nieuwjaar allemaal! Persoonlijk vind ik het één van de meest waardeloze en nietszeggende tradities. Niet omdat ik de gewoonte niet respecteer, maar omdat ik de wensen zo onpersoonlijk vind.

Bijdragen tot het geluk van anderen kan – wat mij betreft – alleen door de dingen die we voor hen doen en niet door wat we zeggen. Valt het je niet op dat de wensen ook steeds korter worden? ‘De beste wensen’, ‘ja jij ook’. Maar wat wens je ze dan, het beste? Wat voor jou het beste is, is voor een ander niet goed genoeg. Hoe verfrissend zou het zijn de wensen wat persoonlijker te maken. Zoals: ‘ik wens jou en jouw signbedrijf een volle orderportefeuille en meer personeel toe’. Tja, of je daar nu zo gelukkig van wordt.

Obsessie

Waarom zullen veel mensen zich ook in dit nieuwe jaar miserabel voelen, oververmoeid zijn en pillen slikken tegen depressie? Hoe kan het dat steeds meer jonge mensen niet meer functioneren omdat ze een burn-out hebben? We hebben het hier toch goed? Geen hongersnood, overstromingen of epidemieën. Volgens psychiater Dirk de Wachter is dit terug te voeren tot een ongezonde obsessie voor ‘geluk’. Alles moet maar leuk zijn, of liever zelfs fantastisch. De huidige generatie heeft er kennelijk moeite mee dat het aardse bestaan soms best lastig kan zijn. En dat een hemel op aarde niet te koop is. Een reis is niet voldoende, het moet een verre reis zijn! Een leuk weekend is niet goed genoeg, het moet geweldig zijn! Het lijkt erop dat het streven naar een buitenproportionele hoeveelheid geluk ons het tegenovergestelde brengt.

Saai

Willen we iets veranderen en écht een gelukkig nieuw jaar hebben, dan is het wellicht de moeite waard om wat meer plezier te hebben in de doodgewone dagelijkse dingen. Op donderdag 31 december zeg je dan mogelijk: ‘Ik wens je 365 heerlijke saaie dagen’!

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.