Columns & Weblogs

…verdwenen na 26 december 2014 verschillende beletteringen van hun ondergrond. De helft van de Nederlandse signmakers weet nog van niks, terwijl de andere helft er niks van wilde weten. Hoe was het immers mogelijk dat sneeuw de oorzaak zou zijn van emigrerende letters en afvallende nummers?

Toegegeven, niets om lollig over te doen, als je door je klant wordt gebeld dat z’n naam is gezakt tot het niveau van z’n telefoonnummer en z’n humeur gedaald tot het vriespunt. Het woord ‘fenomeen’ lijkt hier op z’n plaats. Een uniek natuurverschijnsel, een vreemde gebeurtenis die overigens nog niet is achterhaald door techniek of wetenschap.

Raadselachtig

Waar heeft die D. Signtist het in godsnaam over, vraagt de helft van Nederland zich nu af. Onder de lijn Hoek van Holland, via het midden van het land naar de Achterhoek, had het die dag gesneeuwd en daarboven niet. Daags erna werden distributeurs en fabrikanten verrast met voornoemde klachten. Het incident had zich niet beperkt tot één merk folie, hetgeen het verschijnsel nog raadselachtiger maakte. Terecht werd gezocht naar een reden, want naast de geleden schade wil je niet dat het nog eens gebeurt. Het imago van zelfklevend vinyl is hiermee immers gemoeid. Tot zover begrijpelijk.

Folieparameters

Niet minder logisch is de reactie van sommigen die dit fenomeen verklaard wilden hebben zoals veel natuurrampen achteraf wetenschappelijk kunnen worden ondersteund. Om echter een oorzaak aan te tonen, zouden alle parameters van temperatuur, luchtvochtigheid, windsnelheid en andere factoren exact gereproduceerd moeten kunnen worden. Dan nog is er wellicht geen antwoord waarom er aan de rechterzijde niets gebeurde, terwijl er zich links van een voertuig, of andersom, een kleine ramp voltrok! Waarom gebeurt zoiets in Nederland en niet in Scandinavië, Oostenrijk of Zwitserland? Landen waar meer sneeuw valt dan er in Nederland zon is. Landen waar in verhouding méér vierkante meters worden geplakt dan er bij ons kippen zijn. Dat is een interessante vraag… ervan uitgaande dat de kwaliteit van de folies niet verschillen en deze aan dezelfde specificaties voldoen. Waarom vallen treinen in Nederland stil bij sneeuwval waar ze in andere landen probleemloos doordenderen?

Temperatuur

Dat extreme temperatuurverschillen, wind, bevroren sneeuw en smeltend ijswater van invloed kunnen zijn op een stuk pvc met een lijmlaag, kon mijn grootmoeder al bevroeden toen ze mijn kauwgom van het tapijt losweekte met een ijsblokje. Ik denk hardop. Niet dat dit een verklaring is voor het fenomeen, maar om nu te zeggen dat we met deze onzekere factoren misschien maar terug moeten naar verf en penseel, terwijl we al meer dan 30 jaar met plezier plakken, is – wat mij betreft – hetzelfde als te zeggen dat je nooit meer in een huis gaat wonen omdat die van jou toevallig is afgebrand! Tegen de gevolgen van brand kun je je gelukkig verzekeren en de kans dat het nog eens gebeurt, is ijzig klein…

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *