Columns & Weblogs

De overeenkomst tussen de Si’bon Golf Open 2016 en de AutoRai 2017? Beide afgeblazen! Uitgegaan als een nachtkaars. Houden we hier in Nederland opeens niet meer van auto’s, terwijl de Nationale Autosalon in Brussel dit jaar nog 555.000 bezoekers trok? Beduidend meer dan de 300.000 landgenoten die in 2014 de weg naar de AutoRai vonden.

Waar – door een toenemende populariteit van deze sport – golf weer op de olympische kaart staat, meldden slechts vier signmakers zich dit jaar aan voor de ooit zo vermaarde golfdag van Si’bon?! Dat zullen dan ook wel onze zuiderburen zijn geweest. Die hebben kennelijk de balans tussen plezant en prestatie weten te behouden. Maar wat is hier werkelijk aan de hand?

Beursmoe?

Nu verwacht u van mij een antwoord, maar zelfs ik weet het (nog) niet… D.Signtist onwaardig, dat dan weer wel. Wetenschap is waarnemen en analyseren op basis van onderzoek en testen, maar ik ken geen wetenschapper die kan duiden waarom Sign2Com 2016 in Kortrijk wederom een succes was, terwijl we met elkaar alweer aan het bedenken zijn waarom we wél deelnemen aan de Vakdag Print & Sign in februari 2017 en misschien de Grafische Vakbeurs & Vakbeurs Sign in maart van hetzelfde jaar niet gaan bezoeken. Of andersom. Zijn we beursmoe in Nederland of ligt het lot in handen van de deelnemende bedrijven die hun belangen, incluis de kosten, afwegen tegenover het plezier van gratis eten en drinken?

Toekomstige generatie signmakers

Gelukkig hebben we als branche méér te bieden en voor gratis eten gaat een Nederlander niet naar een beurs. Een Belg trouwens ook niet, maar voor een pintje tijdens werktijd gaat er kennelijk veel aan de kant. Niks afblazen! En als er al wordt geblazen, dan in het pijpje van de flikken… Uiteraard heb ik begrip voor de afwegingen van exposanten en bezoekers, maar de één kan niet zonder de ander. Exposeren is niet alleen ‘branding’ of het verkopen van diensten en producten. Het is ook onze toekomstige generatie signmakers bekendmaken met de werkelijkheid van de praktijk die zij op school nog te weinig ontmoeten. Een voorschot op mijn toekomst, die van u en onze branche.

Bestaansrecht

Fabrikanten tonen zich alleen nog op grote internationale evenementen. Nationale en lokale initiatieven worden al langere tijd overgelaten aan distributie, die hiermee waarschijnlijk haar bestaansrecht meer dan rechtvaardigt. Net als het Platform Sign dat op initiatief van VSBN als een feniks herrijst uit de as van Savantis. Waar sommige plannen doven als een kaars, worden nieuwe vuren ontstoken. Uitblazen lijkt géén optie, afblazen evenmin. U komt ze straks beslist tegen op een beurs, welke dan ook.

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *