Columns & Weblogs

En toen was het jaar alweer voorbij. 2016 is voor ons een mooi jaar geweest. We hebben mooie projecten mogen uitvoeren en net als een groot deel van de markt een mooie groei doorgemaakt.

De hoogtepunten waren toch wel het winnen van de Fespa Award en de Sign⊕ Award 2016 (samen met Martijn Geerdes van Geerdes Ontwerpen) met het project Plafond Station Delft. Dat geeft mij een enorm trots gevoel en zegt mij dat we op de goede weg zijn.

Handjes

Dit soort projecten kunnen alleen gerealiseerd worden door echte vakmensen. En daar zie ik wel een probleem opdoemen voor het komende jaar, en wellicht de jaren daarop. De markt heeft zich positief ontwikkeld en er is een sterk stijgende lijn zichtbaar. Productiecapaciteit is er genoeg in de markt, maar
de handjes die het vervolgens moeten monteren, worden steeds schaarser.

Signopleiding

Goede vakmensen vinden, wordt steeds moeilijker. Maar ook de aanwas vanuit de signopleidingen mag wat mij betreft wel op een hoger niveau instromen. Ik denk dat daar voor het bedrijfsleven een taak ligt. Ik heb mij ondertussen aangemeld voor de werkgroep Platform Signmaker en hoop dat vele collega’s mijn voorbeeld zullen volgen, zodat we met z’n allen de opleiding naar een hoger niveau kunnen tillen. Natuurlijk is dit een investering in tijd die niet direct iets oplevert. Maar voor de lange termijn lijkt het mij een positieve ontwikkeling als we gezamenlijk een goede opleiding kunnen creëren met alle
betrokken partijen, zodat we daar met zijn allen van kunnen profiteren.

Wet DBA

Daarnaast verwacht ik dat het gebruik van zzp’ers als flexibele schil in de toekomst wel wat lastiger zal worden met de nieuwe Wet DBA. Minister Wiebes heeft de invoering hiervan weliswaar opgeschort tot 2018, maar dat er wat gaat veranderen, is wel zeker. In welke vorm dat dan zal zijn, blijft gissen totdat
er meer duidelijkheid is. Dit maakt het voor ons als ondernemers bij een mkb-bedrijf niet gemakkelijker om plannen te maken voor de toekomst. Ga je meer mensen aannemen of blijf je inhuren? En wie moet je dan aannemen? Want goede vakmensen zijn schaars.
Zelf staan wij ook op de drempel om hier beslissingen in te nemen, maar eerlijk gezegd, weet ik nog niet welke kant dit op zal gaan. Het zal voor ons dan ook een spannend jaar worden. De toekomst ziet er rooskleurig uit, maar hoe het team er over een jaar zal uitzien, vind ik nu nog lastig te zeggen.

Ik ben blij dat de markt zich weer goed heeft ontwikkeld, want dat betekent dat iedereen weer een beetje geld mag verdienen en met vertrouwen naar de toekomst kan kijken. Ik wens iedereen een mooi 2017 toe en dat we met alle (toekomstige) vakmensen maar weer mooie projecten mogen realiseren.

Ronald Steenkist
MakeCover

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.