Columns & Weblogs

Als startende ondernemer – MakeCover bestaat pas drie jaar – kan ik niet zeggen hoe het ondernemen was voor de crisis. Drie jaar geleden, toen het juiste moment daar was om voor mezelf te beginnen, zaten we nog middenin de crisis.

Veel mensen om mij heen vonden het gewaagd om juist op dat moment een bedrijf te beginnen. Voor mij was het juist een heel logisch moment. Alle puzzelstukjes vielen in die periode precies op de juiste plaats. De gelegenheid was er, de partners waren er en het werk was er. Mijn gedachte was: als het nu lukt, dan moet het na de crisisperiode ook goed gaan.

Juiste mensen

Nu drie jaar later, na veel en hard werken, kan ik zeggen dat ik er geen spijt van heb en heb ik drie jaar met zwarte cijfers gedraaid. Alles draait hierbij om kosten laag houden, hard werken, de juiste partners en leveranciers om je heen hebben waar je op kan bouwen en uiteraard de juiste klanten met de juiste projecten.

Personeel aannemen?

Nu de crisis voorbij lijkt te zijn, kan het voor mijn gevoel alleen maar beter gaan. De orderportefeuille voor dit jaar ziet er in ieder geval al redelijk goed uit. Afgelopen jaren is er al een kleine groei geweest, maar hoe ga ik ermee om als deze groei doorzet of sneller gaat? Dat is een dilemma, denk ik, waar iedere ondernemer vroeg of laat tegenaan loopt. Wanneer ga je personeel aannemen, wil je dat wel en hoeveel mensen wil je in dienst. Ik vind dat een lastige discussie met mijzelf.

Iedere signmaker is, voor mijn gevoel, een bedrijf begonnen omdat hij of zij het vak leuk vindt om te doen. Dat is voor mij niet anders. Het leukste is toch om mooie projecten te realiseren en om met je ‘poten in de klei te staan’. Op het moment dat je mensen in dienst gaat nemen, zal dit toch gaan afnemen, aangezien je steeds meer een aanspreekpunt voor de klanten wordt en je steeds meer moet organiseren en regelen om iedereen aan het werk te houden. Aan de andere kant betekent groei ook meer omzet en als het goed is, betekent dat ook dat er meer geld wordt verdiend. Uiteindelijk is dat toch het doel als ondernemer.

Ondernemen

Het jaar 2016 zal voor mij toch in het teken staan om verder door te groeien, met alle benodigde investeringen en beslissing die hiermee gemoeid zijn. Daar kijk ik erg naar uit en aan het eind van het jaar zal ik dan zien of alle beslissingen die ik dan heb genomen, ook de juiste zijn geweest. Maar dat is juist ondernemen, en ook daarvoor ben ik MakeCover gestart.

Ronald Steenkist, MakeCover

 

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *