Columns & Weblogs

Het was een gezellige en pittige dag. De dag dat ik Fespa 2016 in Amsterdam bezocht. ’s Morgens vroeg eerst een oplevering van een groot kunstproject aan de Universiteit Leiden, dan een lange dag slenteren door de diverse hallen van de RAI. Talloze gesprekken gevoerd en handen geschud, de dag afgesloten met een daverend galadiner en de uitreiking van de Fespa Awards 2016. Erg leuk allemaal. Organisatoren, nogmaals bedankt.

Gelukkig had ik genoeg energie om deze lange dag vrolijk door te komen. Deze extra energie heb ik te danken aan veel sporten. Ja, u leest het goed: ik sport tegenwoordig! Helaas, ik moest er aan geloven, het buikje wilde niet meer weg. De weegschaal stond voortdurend één kant op, die van ‘te veel’. Alleen al mijn sokken aantrekken, was een hele opgaaf. Dit noopte mij om meer aan beweging te gaan doen. Wandelen, fietsen en hollen in het bos. Van alles en nog wat om maar te bewegen, maar op modderige bospaadjes is dit in de winter geen lolletje. En zo kom je dan op een gegeven moment op de sportschool terecht. Tja, onvermijdelijk. En dan ontmoet je de personal trainer.

Spierpijn

Een personal trainer kijkt wat jij kan, hoe fit je bent en wat je wilt bereiken. Vervolgens gaat hij een trainingsschema op jouw vraag afstemmen. Zo probeert men je langs geleidelijke weg weer gezond en fit te krijgen. Maar oh, wat word je daar moe van. En een spierpijn!
Je moet vooral niet denken dat het bij oefeningen blijft. Alras merk je (en het wordt je ook verteld) dat je wat aan je levensstijl moet doen. Meer bewegen deed ik inmiddels al, maar dat hielp niet genoeg. Zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt en bovenal: naar minder feestjes gaan, dát is de formule, werd me gezegd.

Energieker

Ik moet eerlijk zeggen dat die verandering niet meevalt, want heel mijn leven bestaat uit feestjes. Een vergadering hier, een etentje daar; ik heb eigenlijk nooit wat anders gedaan dan feestjes bouwen. Het is mijn levensstijl!
Na verloop van tijd merk je door te sporten toch resultaat. Van lieverlee sluipt het bewegen in je dagelijkse gewoonten en sla je automatisch wat meer feestjes af; je wordt energieker en je kunt het langer volhouden. Bovendien wordt je helderder van geest en creatiever.

Erbij zijn

Ineens besefte ik dat wat je lijf nodig heeft en wat je bedrijf nodig heeft, hetzelfde is. Deze tijd van snelle veranderingen vraagt veel energie. Net als jezelf moet je bedrijf fit en gezond blijven. Snel kunnen schakelen, betekent blijvend opletten en reageren wanneer dat nodig is. Je moet zorgen dat je erbij bent! Dan blijft het leven tenminste een feest.

Mmm, wat een fijne dag, dacht ik bij mezelf toen ik na deze 18-urige werkdag tevreden naar huis reed. Morgenvroeg eerst lekker sporten…

Jan van Iwaarden, directeur bij Van Iwaarden Artwork

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *