Columns & Weblogs

In Robo sapiens, de eind vorig jaar door de VPRO uitgezonden reisserie, onderzocht Jelle Brandt Corstius hoe robots en kunstmatige intelligentie ons leven beïnvloeden. Een intrigerende ontdekkingstocht langs de velden van robotisering en AI (artificial intelligence).

De snelheid van deze technologische ontwikkelingen is exponentieel. Vooral de aflevering over robotisering in de zorg was een eyeopener. Van mechanische armen die medicijnen maken tot een robotskelet dat mindervaliden helpt bij het lopen. Van een vriendelijke thuiszorgrobot en een propere schoonmaakrobot tot een robot die een arts helpt bij een maagverkleining.

Futurologen

Het futurologenechtpaar Richard en Lieke Lamb, dat tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Fespa Nederland de aanwezigen meenam in een trendverwachting voor 2028, stelde dat big data en IoT een cruciale rol gaan spelen in ons leven. Welke impact de combinatie robots en AI precies op de samenleving zal hebben, is echter moeilijk te voorspellen, aldus het echtpaar. Opvallend was dat de Lambs spreken over ‘Frobots’, want zij zijn ervan overtuigd dat we steeds vaker een relatie zullen aangaan – vriendjes worden – met zo’n robot. “Aandacht is het nieuwe goud. Artificial attention is veel belangrijker dan artificial intelligence.”

Signbranche

Maar wat betekent dit voor de signbranche? Is er reden tot vrees of moeten we juist verwachtingsvol uitzien naar deze toekomst? Door ontwerp, printen en digitale afwerking beter op elkaar af te stemmen – workflowprocessen te standaardiseren en automatiseren – kan een enorme efficiencyslag worden gemaakt en kunnen faalkosten worden verkleind. Investeren in geschikte bedrijfssoftware is dus de eerste stap.

‘Frobot’

Feit is dat veel print- en signbedrijven meer en meer een soort industriële productieomgeving worden. De snelheid van digitale printers is vaak niet meer de bottleneck, maar de logistiek en digitale afwerking daar omheen wel. Om het optimale uit de beschikbare systemen te halen, lijkt robotisering de logische, volgende stap. Maar of dat een ‘Frobot’ zal zijn, is maar zeer de vraag.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.