Columns & Weblogs

‘In een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste.’ Het is onduidelijk aan wie dit citaat kan worden toegeschreven, maar dat het een rake beschrijving is van oorlogsretoriek toont het huidige conflict tussen Rusland en Oekraïne wel.

Uiteraard mag ik geen parallel trekken tussen de verschrikkingen die zich nu in Oekraïne afspelen en de discussie over duurzaamheid in de sign- en printbranche, maar ik moest onwillekeurig toch aan dit citaat denken. Laten we het er op houden dat er op z’n minst sprake is van een polemiek, een openlijk gevoerde pennenstrijd, tussen vakgenoten. Cijfers mogen dan misschien niet liegen, aldus wetenschapper Vaclav Smil in zijn gelijknamige boek, ze spreken ook slechts zelden de waarheid, getuige een ander beroemd citaat: ‘Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken.’ Je moet gepresenteerde cijfers altijd plaatsen in hun context.

Worsteling

De worsteling met pvc in onze branche toont dat er behoefte is aan eenduidige criteria op het gebied van duurzaamheid. Hoe maken we zaken meetbaar? Dat begint met transparantie in het begin van de keten. Medialeveranciers lopen echter vaak al in de schakel voor hen tegen een muur. En als er al cijfers worden gedeeld, is het ook nog eens de vraag hoe je die moet interpreteren. Feit is dat de signbranche niet de meest duurzame sector is omdat veel uitingen maar een beperkte gebruiksduur hebben. Wil je echt milieu-impact hebben, dan moet je morgen stoppen met produceren. Maar dat is geen optie.

Circulaire aanpak

We zullen als branche naar een meer circulaire aanpak moeten. Het is inspirerend om te lezen hoe Patrick Kloth van Kleefkracht daar op geheel eigen wijze invulling aan geeft. En dat ecologische aspecten ook economisch gedreven kunnen zijn, laat Erik Fieten van Alvasi Reclame zien met zijn circulaire bedrijfshal. (check Sign+ Magazine nr. 2-2022). Deze twee voorbeelden tonen dat het niet alleen om cijfers gaat, maar ook om een bepaalde mindset. Ik wissel daarover graag met je van gedachten op Sign & Print Expo in Gorinchem. Je vindt ons op stand A126.

Gebruik code 9510 voor gratis toegang bij het registreren voor de beurs.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.