Columns & Weblogs

‘Ik wens jou veel personeel toe’. Deze uitdrukking vindt zijn oorsprong in de Joodse en Arabische samenleving. Iemand veel personeel wensen zou zoiets betekenen als de persoon in kwestie veel zorgen en ellende ‘gunnen’. In de huidige arbeidsmarkt, helemaal als de economie na corona weer aantrekt en – volgens sommige analisten – zelfs oververhit raakt, kan deze kreet wel eens een heel andere associatie krijgen.

Even wat cijfers: in de Nederlandse evenementenbranche, een van de sectoren die ongemeen hard is getroffen door de coronacrisis, waren voor de pandemie direct en indirect zo’n 100.000 mensen actief. Daar zijn er, volgens Maarten van der Vaart, directeur van standbouwbedrijf Tausch, nog geen 40.000 van over. Het gros is volgens hem als zzp’er in de bouw aan de slag gegaan. Gezien de krapte daar, ziet hij ze niet snel terugkeren. Aan de andere kant van het spectrum speelt vergrijzing. Deze ontwikkeling is symptomatisch voor veel technische beroepen en de maakindustrie als geheel. Waar vind je jongens en meisjes met twee rechterhanden en/of technisch inzicht die het vak willen leren?

Onderbezetting

Op het Vraag & Aanbod-platform van Sign.NL valt op dat het aantal vacatures de laatste maanden toeneemt. Een belronde leert dat veel signbedrijven barsten van het werk en nu al onderbezet zijn. Een tekort aan vakkrachten is de grootste bedreiging voor onze sector. Om meer jongeren te laten instromen, zal veel meer moeten worden samengewerkt met het onderwijs. Personeelswerving is een beetje hetzelfde als opdrachten binnenhalen, stelt een ondernemer. “Je moet creatief, interessant en betrouwbaar zijn.”

Dat geldt overigens ook om goed personeel blijvend aan je te binden. Hoe ga je met je mensen om? Volgens auteur Stephen R. Covey stelt een medewerker drie eenvoudige eisen: Respect, Reflect en Reward. Kort door de bocht: neem me serieus en behandel me met respect; geef mij uitdagend werk waarin ik me kan ontwikkelen; betaal me marktconform en zorg voor goede arbeidsomstandigheden. In die volgorde.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.