Columns & Weblogs

Het coronavirus heeft de beurskalender radicaal overhoop gegooid. Het begon met het uitstellen van de Fespa Global Print Expo in Madrid naar oktober van dit jaar. De echte steen werd in de vijver gegooid toen drupa, de grootste beurs voor de grafische industrie en oorspronkelijk half juni gepland in Messe Düsseldorf, werd uitgesteld naar april 2021. Vanaf dat moment begonnen de panelen te schuiven.

Uitstellen

Is het u ook opgevallen dat veel beurzen worden ‘uitgesteld’ in plaats van ‘geannuleerd’? Dat heeft alles te maken met claims van exposanten op al aanbetaalde bedragen. Je zult maar beursorganisator zijn in deze onzekere tijden. Overzichtelijker wordt het daardoor niet. Dat de oorspronkelijk in mei geplande Fespa 2021 beurs in München moet wijken voor de ‘vervanger’ van de Fespa Global Print Expo 2020 in Madrid, die nu wordt gehouden van 9 t/m 12 maart 2021 in RAI Amsterdam, heeft waarschijnlijk alles te maken met dit soort juridische zaken.

Drupa-jaar

Daarnaast speelt dat 2021 een drupa-jaar is geworden. Het argument dat Amsterdam goed bereikbaar is via de weg en per trein, nu bezoekers mogelijk het vliegtuig mijden, geldt natuurlijk ook voor München. Waarschijnlijk wil de Fespa-organisatie haar beurs per se vóór drupa organiseren. Echter, begin maart staat in München al InPrint geprogrammeerd. Fespa zal nu in 2022 weer München aandoen, belooft de organisatie.

Even slikken

Deze onverwachte ‘move’ naar Amsterdam is even slikken voor andere, meer regionale beurzen. De komende editie van Fespa Global Print Expo (inclusief European Sign Expo en Sportswear Pro) in maart 2021 in Amsterdam, zal ongetwijfeld invloed hebben op Sign & Print Expo, die van 16 t/m 18 maart 2021 in Gorinchem is gepland. Fespa mag dan een internationale fabrikantenbeurs zijn en Sign & Print Expo een platform om de lokale markt in de Benelux te bedienen, het kan niet anders dan dat er kannibalisme optreedt. Vraag is: wie wordt de grote verliezer?

Wouter Mooij
hoofdredacteur Sign+ Magazine | Sign.NL

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.