Columns & Weblogs

Sinds de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bij het grofvuil zette, is Leiden in last. Landbouw, industrie, verkeer en de bouw houden elkaar gegijzeld in het stikstofdossier. Boze boeren rijden met trekkers naar Den Haag en de provinciale hoofdsteden omdat de spelregels voor de zoveelste keer veranderen tijdens de wedstrijd.

Wat de discussie extra moeilijk maakt, is de polemiek over de emissiefactoren en de vele aannames in de modellen waarmee de ammoniakemissie van de verschillende sectoren wordt berekend.

Een zekere parallel kunnen we trekken met de druk- en printwereld. Watergebaseerde inkten heten milieuvriendelijk te zijn, terwijl deze inkten wel degelijk chemische stoffen bevatten die echt niet ‘groen’ zijn. Naast een gering percentage organisch oplosmiddel, bevatten zeefdrukinkten bijvoorbeeld een mengsel van polyurethaan en acrylaat of polyamide als co-polymeren. Dan hebben we het nog niet eens over de stabilisatoren in deze inkten. En of de productie ervan energiezuinig is? Eenzelfde verhaal kun je houden voor ‘milieuvriendelijke’ substraten, zoals pvc-vrije folies. Overal zit wel een mits of een maar aan.

Braille

Moeten we deze materie dan maar links laten liggen? Nee. Er steeds meer partijen in de markt die bewuster omgaan met de milieu-impact van hun handelen. Dat kunnen we niet negeren. Vragen komen. Dan zal moet een goed verhaal hebben voor de klant. Graag gebaseerd op feiten, niet op aannames. Daarnaast heb je als ondernemer een eigen verantwoordelijkheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) noemen ze dat. Of dat een holle kreet is, bepaal je zelf. Die verantwoordelijkheid gaat verder dan alleen het milieu. Hoeveel informatieborden met braille heeft u bijvoorbeeld al opgehangen? Sinds 2016 is in Nederland het VN-verdrag Handicap in werking getreden, dat de positie van mensen met een beperking moet verbeteren. De uitgangspunten op dat vlak zijn helder. Misschien tijd om u ook daarin eens te verdiepen?

Wouter Mooij
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.