‘Kaalslag dreigt door dure energie’, kopte een landelijk dagblad half oktober. Het risico dat door de hoge energieprijzen zware en chemische industrie uit ons land verdwijnt, is niet denkbeeldig. Eerder al trokken glastuinders en bakkers aan de bel. Ook daar tikken de hoge energietarieven extreem door in de kostprijs. Dat zal minder het geval zijn bij het gemiddelde signbedrijf, maar ook hier begint het pijn te doen. Het is verstandig om als ondernemer te kijken hoe je deze kosten kunt beperken. Niet alleen nu, met de winter voor de deur, maar ook in de toekomst. Anna Meyering van Ekwadraat, partner voor energieadvies, geeft in Sign+ Magazine nummer 7 enkele praktische tips om te besparen op energie-uitgaven.
Verlichte signs
Niet alleen in de eigen bedrijfsvoering, ook bij klanten staat energiebesparing hoog op de agenda. Welke maatregelen kunnen we in de signbranche nemen om het energieverbruik van verlichte signs terug te dringen? Een relevante vraag. Lichtreclamespecialist Marcus Thielen zet in hetzelfde nummer van Sign+ Magazine meerdere mogelijkheden op een rij. Van het installeren van dimmers, tijdschakelaars en sensoren tot het plegen van preventief onderhoud en het gebruik van het juiste frontmateriaal. Er is beslist een en ander mogelijk en de effectiviteit van de verlichte boodschap hoeft er niet onder te lijden.
Architecten
In zijn algemeenheid wordt energie aangeduid als ‘de mogelijkheid om arbeid te verrichten en daarmee een verandering te bewerkstelligen’. Het kan voorkomen in verschillende vormen. Denk aan thermische energie van fossiele brandstoffen, die schaars zijn en de CO2-emissie vergroten, tot meer duurzame vormen als zonne- en windenergie. Maar de term wordt ook vaak in overdrachtelijke zin gebruikt. Bijvoorbeeld iemand die door zijn houding negatieve energie uitstraalt. Positieve energie kan je echter vleugels geven. Dat gevoel bekroop ons bij de uitreiking van de Sign+ Awards. Wat een enthousiasme en vakmanschap! Dat bleef niet onopgemerkt bij enkele architecten die in de zaal aanwezig waren. Voor hen ging een wereld open vol mogelijkheden. Met een dergelijke spirit wordt zelfs een Elfstedenwinter een warm bad.