Columns & Weblogs

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de Nederlandse economie dit nieuwe jaar groeit met 2,6 procent, na een krimp van 4,3 procent in 2020. De economische onzekerheid blijft echter groot. Terwijl de economie groeit, stijgt de werkloosheid verder in 2021, verwacht de bank. De dreigende paradox van 2021 is dat de ontwikkelingen in de ogen van economen relatief meevallen, terwijl die voor veel mensen juist negatiever kunnen aanvoelen.

Niet in alle sectoren is het kommer en kwel. Sinds de coronacrisis is Nederland massaal aan het verbouwen. Versterkt door thuiswerken en de verduurzamingsopgave. Veel aannemers en klusbedrijven hebben het drukker dan ooit en zijn op zoek naar nieuwe arbeidskrachten. Schilder- en vastgoedonderhoudsbedrijven kampen met hetzelfde probleem.

Banenplan

Henk den Boer, voorzitter OnderhoudNL, verwacht op basis van vergrijzing en beperkte instroom tussen de 3.000 en 5.000 extra mensen nodig te hebben in zijn sector. Die zouden kunnen komen uit zwaar getroffen branches als de horeca en de evenementensector. Hiervoor heeft ondernemingsorganisatie, samen met het onderwijs, een banenplan opgesteld dat eind 2020, samen met MKB Nederland werd gepresenteerd aan minister Koolmees. Standbouw wordt daarin met name genoemd, omdat personen die daar werkzaam zijn al enige affiniteit hebben met techniek.

Overhandiging Baan naar baan plan van OnderhoudNL en MKB Nederland bij Wouter Koolmees. Foto: OnderhoudNL

In zestien weken tijd kunnen mensen worden opgeleid tot een allround vakman die houtrot kan saneren, glaszetten, schilderen en calculaties maken. Het omscholingsplan kost tussen de 12.000 en 13.000 euro per persoon en moet (deels) worden gefinancierd uit het sociaal plan van het Ministerie van SZW om mensen te begeleiden naar een nieuwe baan, waarvoor het kabinet 1,4 miljard euro wil uittrekken.

Aderlating

Een geweldig initiatief, deze van baan-naar-baangarantie. Hiermee wordt voorkomen dat mensen die hun baan verliezen, wegzakken in de kaartenbakken van het UWV. Het beleid heeft ook een keerzijde. Het is reëel dat, wanneer de economie weer aantrekt, de sign- en evenementenbranche keihard wordt geconfronteerd met een aderlating van gekwalificeerd personeel. Ooit komen er betere tijden, maar de strijd om vakbekwame handen is nu al begonnen. Signondernemers, pas op uw zaak én waak over uw (flex)personeel.

Wouter Mooij
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.