Columns & Weblogs

‘Print Make Wear’, de minifabriek voor fast fashion, is verdubbeld qua oppervlakte tijdens Fespa Global Expo 2019 die van 14 tot en met 17 mei in München wordt gehouden. Dit biedt bezoekers de gelegenheid kennis te maken met allerlei processen rond het printen, bedrukken en verwerken van kleding en andere textielitems.

Overdreven, deze aandacht? Niet als we Ronen Samuel, de  nieuwe CEO van Kornit Digital, moeten geloven. “The time is now!”, stelde hij tijdens een Kornit event in april. Volgens Samuel gaat de keten in de modewereld volkomen op z’n kop door fast fashion. Want e-commerce blijft groeien. Dit betekent on demand productie van kleding, met persoonlijke dessins en de cycli worden korter.

Sublimatieprint

Ook TTS-directeur Floris-Jan van den Heuvel, die sprak bij de opening van het nieuwe bedrijfspand in Moordrecht, verwacht dat de markt voor digitaal printen op textiel wereldwijd blijft groeien. Niet alleen in de retail en standbouw zal steeds meer textiel worden toegepast (soft signage), ook bedrijven die textiel drukken voor de mode- of interieurbranche stappen over op digitale productie, is zijn overtuiging.

In dit verband is sublimatieprint een hoogwaardige techniek om textiel van prints te voorzien. Hittegevoelige inkten gaan een verbinding aan met het (gecoate) textiel; de inkt vermengt zich als het ware met het materiaal. Dit komt de kwaliteit, kleurkracht en duurzaamheid van de print ten goede. En het textiel behoudt de oorspronkelijke ‘look and feel’, iets wat met UV- en latexinkten niet het geval is.

HP textielprint

Een doorn in het oog van HP, maar de printerfabrikant heeft, naar eigen zeggen, ‘dye-sublimation printing, reinvented’. Haar HP Stitch dye sublimatieprinter portfolio, met eigen printkoptechnologie onder de motorkap, werd gelanceerd op de ISA-show in Las Vegas, maar zal ook op Fespa haar opwachting maken. Alleen dat nieuws is al reden genoeg om naar München af te reizen. ‘The time is now!’

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.