Columns & Weblogs

Signmakend Nederland is positief gestemd over de nabije toekomst. Dat kan worden opgemaakt uit het Trendonderzoek Sign 2018 dat brancheorganisatie Si’bon onder de bij haar aangesloten bedrijven (in totaal 330 in Nederland en België) heeft uitgevoerd.

Zo’n 90% verwacht goede resultaten te boeken over 2019. Dit vertaalt zich ook in de verwachte personeelsontwikkeling: 75% van de bedrijven denkt dit jaar personeel aan te nemen.

Rendement

Wie deze cijfers leest en de huidige spanning op de arbeidsmarkt kent, weet dat het moeilijk gaat worden. Vakkrachten zijn schaars en ondernemers die bepaalde zzp’ers door de crisis hebben geholpen met (montage)werk, merken steeds vaker dat de eerder opgebouwde relatie opeens minder waard is. Men is overgeleverd aan de agenda en de grillen van de zzp’er. Geluiden dat hier en daar absurd hoge tarieven in rekening worden gebracht, worden steeds luider. Natuurlijk bepalen vraag en aanbod – ook op de arbeidsmarkt – de prijs, maar er zijn grenzen. Het is te hopen dat iedereen beseft dat deze hoogconjunctuur tijdelijk is. Overigens, ik hoor wel veel positieve geluiden over de omzetontwikkeling, maar het rendement staat bij velen nog steeds onder druk. Gevolg van kostprijsstijgingen die onvoldoende worden doorberekend.

Beurs

Met deze informatie in het achterhoofd, is het goed om in de laatste week van maart naar de Sign & Print Expo in Gorinchem af te reizen. Tal van exposanten tonen hier oplossingen waarmee u wellicht net iets meer toegevoegde waarde, en daardoor ook een betere prijs, aan uw producten of diensten kunt hangen. Naast de nodige noviteiten biedt deze vakbeurs een uitgebreid kennisprogramma. Hier leert u waar creatieven van wakker liggen, hoe je de vraag naar meer duurzaamheid kan invullen, de eigen workflow kan optimaliseren en faalkosten elimineren. Omzet is geen doel op zich, het gaat erom dat je met je bedrijfsactiviteiten een goede boterham verdient.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.