Columns & Weblogs

In ons land is de materiaalconsumptie per inwoner lager dan gemiddeld in de EU. Ook is de grondstofvoetafdruk per inwoner kleiner. Vergeleken met andere landen recyclet Nederland veel: 1,7 duizend kilo per inwoner per jaar.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de publicatie ‘Circulaire economie in Nederland’. We mogen volgens het CBS dan wel koploper in Europa zijn op het gebied van het gebruik van gerecyclede materialen, er is nog een lange weg te gaan als het kabinet de doelstelling voor een compleet circulaire economie in 2050 wil halen.

Kijken we naar de print- en signbranche, dan kunnen we constateren dat we in de achterhoede lopen. De levenscyclus van veel gebruikte materialen is kort en het aandeel hergebruik relatief gering. Duurzaamheid wordt vooral met de mond beleden. Maar er is een kentering gaande. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer bedrijven, bijvoorbeeld in de retail, op dit gebied eisen stellen. Kun je niet aantonen dat jouw product duurzamer is dan wat al op de markt is te verkrijgen, dan ben je koopman af. Er zijn bedrijven in onze branche die vanuit deze grondhouding hun businessmodel opzetten.

Keten

Om dezelfde reden biedt nagenoeg elke fabrikant/leverancier voor de signbranche nu pvc-vrije alternatieven. Sommige van deze substraten zijn goed recyclebaar of volledig composteerbaar. Prachtig, maar willen deze inspanningen effect hebben, dan moeten we de hele keten in beeld hebben. Wat dat betreft was de uitzending van De Monitor ontluisterend. Daaruit bleek dat 85 miljoen koffiebekers van de overheid, gemaakt van composteerbaar plastic, uiteindelijk in de vuilverbrandingsoven belandden. Intentie goed, missie mislukt.

De werkgroep Duurzaamheid van Fespa Nederland constateert terecht dat er veel meer kennis moet komen over de herbruikbaarheid en recyclebaarheid van materialen in onze branche. Dat begint met het in kaart brengen van de afvalstromen en vervolgens het regisseren van samenwerking in de keten. Alleen dan kun je effectieve circulaire systemen opzetten.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.