Editorials

Wie denkt aan textiel, denkt aan kleding. Het eigen personeel is een belangrijk visitekaartje voor het bedrijf. Dat besef begint bij steeds meer ondernemers door te dringen. Bedrijfskleding is een prima communicatiemiddel. Naar buiten kan een zekere professionaliteit worden uitgedragen en intern kan het de band versterken. Voorwaarde is wel dat bedrijfskleding veilig is en aansluit bij de huisstijl en de dynamiek van het betreffende bedrijf. Wat wil je als bedrijf naar buiten uitstralen?

Wie tegenwoordig een beurs als Safety & Fashion @Work bezoekt, zal tot de conclusie komen dat bedrijfskleding niet meer ‘suf’ en ‘oudbollig’ hoeft te zijn. Er zijn wel degelijk trends te ontdekken, ook op het gebied van promotioneel textiel. ‘Maatkleding’, aangepast aan de kleuren van het bedrijf, wordt steeds populairder. Een tool als Russel Solutions, waarover meer valt te lezen in een reportage bij Primex, speelt hierop in. Textieldrukkers hebben hiermee een onderscheidend instrument in handen.

Kleding is emotie. Maar ik heb wel eens het idee dat de economische waarde van bedrijfskleding in onze branche wordt onderschat. Volgens onderzoekbureau GfK dragen naar schatting 3,9 miljoen mensen in Nederland bedrijfskleding en omvat de markt grofweg 36 miljoen stuks. Daarmee is in totaal circa 600 miljoen euro gemoeid. De overheid (van lokaal tot de rijks) is grootinkoper en neemt hiervan jaarlijks zo’n 150 miljoen euro voor haar rekening.

Bij de rijksoverheid dragen 230.000 mensen bedrijfskleding, bij provincies en gemeenten 156.000 en bij overige overheidsinstellingen 619.000 werknemers. Me dunkt een markt om als textieldrukker in de gaten te houden. Zo brengt Mascot Workwear zelfs werkjassen op de markt waarin een speciale rits in de voering is verwerkt, waarmee het aanbrengen van een logo (drukken of borduren) op het achterpand eenvoudiger is geworden.

Het is goed te weten welke fiscale aspecten er aan werkkleding zitten. De loonbelasting onderscheidt namelijk verschillende ‘soorten’ werkkleding. Als de kleding uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen (denk aan de witte jas voor laboratoriumpersoneel of het uniform van een politieagent) of altijd op het werk achterblijft, is de kleding per definitie onbelast.

Kleding met een bedrijfslogo kan ook belastingvrij worden verstrekt aan het personeel, maar dan moeten de aan de werkgever gebonden beeldmerken duidelijk zichtbaar zijn en, per kledingstuk, samen een oppervlakte hebben van ten minste 70 vierkante centimeter. Dus als het gaat om een colbert met pantalon, dan moeten beide een logo van 70 vierkante centimeter hebben. De jurisprudentie hierover is duidelijk. Handig om te weten in uw advisering richting klanten.

Maar u kunt er natuurlijk ook uw voordeel mee doen richting uw eigen personeel. Want wie van u heeft zelf al uniforme, maar tegelijk frisse, bedrijfskleding ingevoerd? Uw bedrijf en personeel kunnen er wel bij varen.

Wouter Mooij
Hoofdredacteur Sign+Silkscreen Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.