Editorials

Fespa staat half mei weer op de kalender. Deze keer in Berlijn. Alleen deze stad is al de moeite waard om eens naar het oosten af te reizen.

Weinig Europese hoofdsteden bieden zo’n mengeling van heden en verleden en de creativiteit spat bijna van de muren. Het is wonderlijk om te zien hoe een zwart verleden en de beklemming van de Koude Oorlog na de val van de muur juist hebben geleid tot een uiterst open samenleving. Vrijwel iedereen voelt zich thuis in Berlijn.

Textiel

Wie naar Fespa afreist en ronddwaalt door de tien beurshallen (!) van deze ‘printshow’, zal het grote aantal aanbieders van oplossingen voor textiel opvallen. Textiel is ‘hot’ en een van de drijfveren achter de groei van digitaal printen, constateert ook Sean Smyth, van onderzoeksbureau Smithers Pira. Niet alleen voor soft signage en interieurdecoraties, maar ook op het gebied van Direct-To Garment (DTG) printen en ‘fast fashion’. Lokaal, in kleine hoeveelheden de gewenste dessins voor kleding printen, indien gewenst volledig gepersonaliseerd. Dit laatste is mogelijk dankzij internet. De waarde die hierdoor wordt toegevoegd aan een stuk textiel is enorm. Volgens Ger van den Buijs (FiveDolphins.com), die ook zijn visie geeft in nummer 3 van Sign+ Magazine, voorwaarde nummer 1 om succesvol te zijn met e-commerce.

Modefabriek

Omdat textiel zo ‘booming’ is, wordt onder de noemer ‘Print Make Wear’ een on demand ‘modefabriek’ op de Fespa beursvloer getoond. De bedoeling is om printbedrijven, merkeigenaren, ontwerpers en kledingproducenten bij elkaar te brengen. Om samen nieuwe productiemogelijkheden te verkennen, ervaringen uit te wisselen en kennis te delen. Zowel digitaal als in zeefdruk. Maar ook wie niks met printen – digitaal of analoog – heeft, kan in Messe Berlin genoeg van zijn gading vinden. De gelijktijdig gehouden European Sign Expo, een evenement dat is gericht op niet-geprinte signage, is nog nooit zo groot geweest. Laat u inspireren.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.