Redelijk veel printgeoriënteerde artikelen in de nieuwste Sign+ Magazine. Maar dat is natuurlijk ook wel logisch, zo vlak na Fespa Digital in Hamburg. Gelukkig hebben we daar onze ogen goed de kost gegeven en ook ander ‘nieuws’ voor u opgepikt.
Tijdens een bezoek aan de Sign Expo in Las Vegas hebben we de printers zelfs helemaal links laten liggen. Daar zijn we op zoek gegaan naar zaken die we hier in Europa (nog) niet kennen. En een bezoek aan het grootste signbedrijf van de Verenigde Staten, Yesco, blijft een openbaring. Maar ook deze gigant moet alle zeilen bijzetten (lees: de klant nog meer faciliteren) om de economische crisis het hoofd te bieden.
De rode draad in dit nummer is echter textiel of nog beter: soft signage. Want hoe je het ook wendt of keert, wereldwijd is polyester bezig aan een opmars als vervanger van pvc-gebaseerde producten. Katoen laat de grootste groei zien als het gaat om digitale printtoepassingen op textiel. Logisch, want mondiaal is het nog immer de meeste gebruikte vezel voor interieurstoffen en kleding, en de nieuwste generatie printers kan ook op dit materiaal steeds beter uit de voeten. Maar binnen vijf jaar zal de gebruikte hoeveelheid polyestervezel mogelijk die van katoen evenaren, is de voorspelling van Alessandro Ratti van Kiian.
Belangrijk is om te weten, is dat er geen inkt bestaat die geschikt is voor álle soft signage en textieltoepassingen. Al heeft Kiian zelf een zogenoemde ‘transfrontier solution’ met DigiStar Easytex, een inkt die zowel op natuurlijke materialen als op polyester kan worden gebruikt, het blijft een compromis. Het resultaat is sterk afhankelijk van het type vezel (vorm en dichtheid van schering- en inslagdraden) en de eventuele voorbehandeling.
In het Competence Centre van Hollanders Printing Systems in Eindhoven leren we het verschil tussen hoge en lage energie sublimatie-inkten, respectievelijk disperse en dye-sub inkten, en hun specifieke toepassingen. ‘Plug and play’ is er niet bij. Wie wil textielprinten, moet testen en heeft veelal maatwerk nodig.
Want uiteindelijk bepaalt de toepassing, de wens van de eindklant, de meest geëigende printtechniek. Zo houdt de Belgische textielfabrikant Masureel rotatiezeefdruk in ere voor het maken van de meest uiteenlopende interieurtoepassingen, van vliesbehang tot gordijnstoffen. Al staan ook hier inmiddels enkele digitale inkjetprinters voor speciale runs.
De vraag die vervolgens centraal staat: direct sublimatieprinten op textiel of dye-sublimatietransfer? Volgens Marcel Hulsman van leverancier ColGraphix staat de sector wat dat betreft op een kruispunt. Printers worden steeds beter en sneller, waardoor een verschuiving optreedt van sublimatietransfer naar direct printen. Textielleverancier Coso in Almere heeft al gekozen voor de directe sublimatietechniek. Opvallend is dat beide niet veel vertrouwen hebben in textiel uit het Verre Oosten. Binnenkort is er printtextiel ‘made in Twente’.
Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine