Editorials

Wat is Reach? Velen zullen de klok wel eens hebben horen luiden, maar waar de klepel precies hangt? Reach staat voor Registratie, Evaluatie en Autorisatie van CHemicaliën, een nieuwe Europese verordening die sinds 1 juni 2007 van kracht is geworden. Alle bedrijven die chemische stoffen produceren, importeren, gebruiken en verhandelen hebben in principe te maken met deze verordening. Fabrikanten en tussenhandel wacht een schone taak, maar ook de eindverbruiker ontspringt de dans niet. Want signmakers en zeefdrukker zullen op termijn zelf moeten inventariseren wat ze aan chemische stoffen in huis hebben.

En de scherpere veiligheidsvoorwaarden gelden niet alleen voor nieuwe chemische stoffen, maar ook voor zo’n 30.000 gangbare chemicaliën die nog nooit grondig zijn getest op hun schadelijkheid voor mens en milieu, maar intussen wel volop worden toegepast. Met de invoering van Reach is de tijd voorbij dat chemicaliën onschuldig zijn ’tot het tegendeel is bewezen.’ De Europese omarming van het voorzorgsbeginsel betekent een radicale omslag waarvan de gevolgen nog niet goed zijn te overzien.

In dit nummer ook aandacht voor werken op hoogte. Nu de Leidraad Veilig Werken op Hoogte geen wetgeving is geworden, bestaat het gevaar dat alle goede bedoelingen in de prullenbak verdwijnen. Volgens sommigen een zegen, want die vonden het ‘Ladderbesluit’ – zoals het in de volksmond werd genoemd – een onding. Maar ook hier geldt: de geest is belangrijker dan de letter. Opzet is het aantal ongevallen terug te brengen. Wetende dat één op de vijf arbeidsongevallen met dodelijke afloop komt door een val van hoogte, lijkt dit geen overbodige luxe. Bij montage op locatie worden regelmatig acrobatische toeren op grote hoogte uitgehaald. Toepassing van het voorzorgsbeginsel kan letterlijk het verschil maken tussen leven of dood. Beseft moet worden dat het gebruik van gezond verstand veel effectiever is dan het op de letter naleven van een papieren regel. Gebruik de vrijheid die er nu is dan ook ten goede.

Schade van meer materiële aard kan het gevolg zijn van interne criminaliteit binnen een bedrijf. De sign- en zeefdrukbranche zal echt niet vrij zijn van werknemers met lange vingers. Hierbij moet soms aan heel andere dingen worden gedacht dan het letterlijk graaien in de kas of het plunderen van het magazijn. De bedrijfsvoering kan op tal van manieren subtiel worden ondermijnd. Ook hier kan het voorzorgsbeginsel zijn vruchten afwerpen. Immers, de gelegenheid maakt de dief. Maar besef dat veiligheid niet begint met maatregelen, maar met mensen. Iedere werknemer krijgt het vertrouwen dat hij verdient en iedere werkgever ook. Elders in dit nummer tevens op dit gebied enkele goedbedoelde ondernemersadviezen. In beginsel uit voorzorg, doe er uw voordeel mee.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+Silkscreen Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.