SEO, SEM en EHO. Geen afkortingen van vreselijke ziektes, maar acties voor het optimaliseren van uw website. In dit nummer tippen we de rol van internet en social media in de signbranche aan. Niet meer dan dat, want de ontwikkelingen gaan razendsnel. Voor mij soms té snel. Ik wil mezelf niet direct als asociaal bestempelen, maar een echt sociaal mediadier ben ik ook niet.
Oké, LinkedIn, daar doe ik nog aan mee, omdat er een zekere professionaliteit van uitgaat en het me al nuttige tips voor Sign+ Magazine heeft opgeleverd. Maar gremia als Facebook of Twitter zijn niet aan mij besteed. Wist u trouwens dat inmiddels meer dan duizend professionals in de sign- en zeefdrukbranche elkaar hebben gevonden op de professionele netwerkgroep Sign.NL op LinkedIn? Prachtig.
Een deel van mijn terughoudendheid heeft te maken met timemanagement. Ik heb nu al moeite met de terreur van de mailbox. Sinds de drempel om een postzegel te plakken is geslecht, worden we als redactie vrijwel dagelijks bestookt met de meest grote zin en onzin. Dat laatste zou nog geen ramp zijn als het niet zoveel tijd kostte om het kaf van het koren te scheiden. Een drogreden, vinden de echte social media adepten, want door optimaal gebruik te maken van je digitale netwerk en het volgen van webinars en fora kun je juist ontzettend veel tijd besparen. Heel effectief, want je filtert zelf wat je wel en niet tot je wilt nemen. Maar daar zit ‘m voor mij nu juist de kneep. Dat filteren van informatie vraagt ook tijd.
De schaduwkanten van de continue (mobiele) bereikbaarheid worden steeds duidelijker. Uit onderzoek blijkt dat sommige werknemers zo vaak worden onderbroken door telefoon, tweets en e-mail, dat ze niet meer aan hun eigenlijke werk toekomen. Wereldwijd zou de totale kostenpost voor het bedrijfsleven inmiddels in de miljarden euro’s lopen. Er komt te veel informatie op ons af. Sommige mensen leiden aan het Information Fatigue Syndrome (IFS). Ons brein wordt zo belast met (non)informatie, dat we minder goed in staat zijn problemen creatief op te lossen.
Maar de realiteit is dat je tegenwoordig als bedrijf niet meer meetelt als je geen website hebt. En hebben is niet genoeg, hij moet ook worden ‘gevonden’. Dit spel tussen zoekmachine en website is gecompliceerd. Waar SEO tot doel heeft de website ‘zoekmachine-vriendelijk’ te ontwerpen, gaat SEM een stap verder. Van belang hierbij is het denken in keywords en niches. Tegenwoordig zoeken zoekmachines steeds meer naar kwaliteit en regionale gerichtheid. ‘Content is King’, geldt ook hier. Uw website moet echt iets toevoegen of toonaangevend zijn op een specifiek gebied. Vermelden dat u een ‘signbedrijf’ hebt, is dus niet genoeg. Helemaal niet als u weet dat in Nederland jaarlijks maar 480 keer een zoekopdracht met dit woord wordt uitgevoerd.
Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine