Editorials

Als ik dit schrijf, hebben we net het ‘Reuzenweekend’ in Leeuwarden achter de rug. Gedurende drie dagen namen De Duiker, Het Meisje en De Hond Xolo bezit van de binnenstad, samen met meer dan 400.000 bezoekers.

Het was ontroerend en bizar tegelijk om te zien hoe een drietal marionetten zo’n mensenmassa op de been kan brengen en ook emotioneel weet te raken. Het geheim van deze magie is moeilijk te doorgronden. Hun verschijning zet natuurlijk letterlijk verhoudingen op z’n kop, maar de prachtig gemaakte poppen stralen ook ambacht uit. En er zijn tientallen personen nodig om ze te laten bewegen. Inzet en onderlinge samenwerking zijn essentieel om de reuzen ‘tot leven’ te wekken. En dan heb ik het nog niet eens over de enorme logistieke operatie om het evenement in goede banen te leiden. Jean-Luc Courcoult mag dan het creatieve brein zijn achter de reuzen van Royal de Luxe, zonder de inzet en expertise van al die mensen zou zijn droom nooit werkelijkheid worden.

Complexiteit

Iets gelijks doet zich voor bij het gros van de vijftien nominaties voor de Sign+ Award 2018, die we in nummer 6 van Sign+ Magazine presenteren. Het begint met een creatief idee, maar dat kan nog zo indrukwekkend of geraffineerd zijn, het komt aan op de uitvoering. En dat vraagt om kennis van materialen, ambachtelijke vaardigheden of introductie van technische vernieuwingen. En net als bij de reuzen van Royal de Luxe zit de complexiteit van een project vaak in de voorbereiding, coördinatie en de logistiek eromheen.

Al dit soort aspecten zag de vakjury voorbij komen. Het was hun moeilijke taak om uit maar liefst ruim 90 inzendingen (en daar zijn we reuze trots op!) een groslijst samen te stellen. Op 9 november worden de winnaars volgens de jury bekendgemaakt. Tot die tijd heeft u de gelegenheid om op www.sign.nl/award duidelijk te maken welk project u het meeste aanspreekt.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.