Editorials

Nu steeds meer drukkers zich ook in de grootformaat printmarkt begeven, merk je dat deze ondernemers vaak anders tegen bedrijfsprocessen aankijken. Preflighten – het controleren van PDF’s om problemen met kleuren, afbeeldingen, afloop enzovoort te voorkomen – is de gangbare praktijk in deze industrie.

Ook zijn zij gewend drukopdrachten centraal aan te sturen en automatisch feedback te krijgen hoe het staat met de productie en afhandeling van orders. Hun workflow is meestal vergaand geautomatiseerd.

Eilandstructuur

Veel traditionele signmakers hebben de afgelopen decennia ook stappen gezet op automatiseringsgebied. Naast grafische ontwerpsoftware van bijvoorbeeld Adobe, Corel, SketchUp en Quark hebben ze meer specifieke signtools omarmd zoals EasySign of vergelijkbare programma’s. Het aansturen van hun grootformaat printer(s) en snijplotter(s) gebeurt echter vaak via de zogenoemde ‘eilandstructuur’. Ze werken prima middels de meegeleverde software en drivers, maar de samenhang ontbreekt. Laat staan dat er inzicht is in het verloop van de productie. Tegenwoordig zijn er echter verschillende aanbieders van productiesoftware specifiek voor de signmarkt en grootformaat printindustrie. Het loont zeker de moeite je daar eens in te verdiepen. Door ontwerp, printen en digitale afwerking beter op elkaar af te stemmen – workflowprocessen te standaardiseren en automatiseren – kan een enorme efficiencyslag worden gemaakt en kunnen faalkosten worden verkleind.

Projectmatig

Maar daarmee ben je er nog niet. Sommige signbedrijven maken offertes nog steeds in Excel, verwerken opdrachten in Word en plannen op een magneetbord. Er wordt geen rekening gehouden met informatie van klanten die al aanwezig is of repeterende opdrachten. Het argument is dat de signmarkt projectmatig is en zich niet laat dwingen in het keurslijf van grafische bedrijfssoftware. Maar voor het mkb, meer specifiek de signmarkt, zijn tegenwoordig diverse softwarepakketten voorhanden die ondersteuning bieden bij de planning, calculatie, facturatie, administratie en workflowmanagement. We zullen in de loop van dit jaar verschillende voorbeelden de revue laten passeren.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.