Editorials

Kleren maken de man, luidt een bekend spreekwoord. Een leuke variant hierop is: machines maken de vakman. Daar moest ik aan denken toen ik kennisnam van de activiteiten van C3 Print in Capelle aan den IJssel.

De eenmanszaak van Eric van Caulil is uitgerust met apparatuur voor zeefdruk, transferdruk, tampondruk, foliedruk en blinddruk. Afhankelijk van het materiaal, de oppervlaktestructuur, de vorm en de beoogde tekst, het logo of afbeelding kiest hij de meest geschikte techniek. Na veertig jaar ervaring durft hij te stellen dat bijna alles is te bedrukken. Sleutels voor succes zijn de kennis en vaardigheden die hij de afgelopen decennia heeft opgedaan.

Bottleneck

Menno Verhagen, directeur van Global Creations in Nijkerk, opereert in een totaal andere omgeving. Deze displayspecialist in Nijkerk, waar jaarlijks grote hoeveelheden Re-board worden verwerkt, besloot een paar jaar geleden – toen een van zijn leveranciers failliet ging – zelf te gaan produceren. Al snel ontdekte hij dat de bottleneck niet bij het printen lag, maar in de afwerking. Hij investeerde fors in digitale afwerkingsapparatuur en huldigt nu het principe dat ‘je moet automatiseren, wat je kunt automatiseren’.

Ambacht en automatisering

Ambacht en automatisering komen op een bijzondere manier samen bij de Shaper Origin van Shaper Tools. Een handgeleide CNC-freesmachine die in 2020 op de Europese markt komt. In eerste instantie ontwikkeld voor de houtverwerkende industrie, maar het apparaat biedt ongetwijfeld mogelijkheden voor de signmarkt. Dat tonen reeds gerealiseerde projecten in de Verenigde Staten aan. De Shaper Origin combineert digitale precisie met flexibiliteit qua werkplek. Bijzonder. Dat moet creatieve geesten en echte vaklieden inspireren. Ik ben dan ook benieuwd hoeveel signmakers zich zullen aanmelden voor het ‘early-access-programma’. Want een beperkt aantal Origin-apparaten zal in 2019 voor een selecte klantenkring beschikbaar zijn. Meld het ons als u een van de gelukkigen bent en straks een mooi project heeft gerealiseerd.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.