De sign- en zeefdrukbranche verandert snel. Een groot deel van deze professionalisering is gedreven door digitale ontwikkelingen. Wat te denken van de enorme impact die de digitale inkjettechnologie op de totale branche voor visuele communicatie heeft? En we staan slechts aan de vooravond van de volgende revolutie, als we de beloften van een nieuwe inkjettechnologie, MemJet genaamd, mogen geloven. U leest er alles over in nummer 7 van Sign+Silkscreen Magazine.
Maar ook in de traditionele zeefdrukkerij verandert veel. CTS (Computer to Screen) systemen rukken schoorvoetend op en zorgen voor een nieuwe waterscheiding in de sector. Zij die groot genoeg zijn voor deze investering kunnen een enorme efficiencyslag maken, wat niet verkeerd is in een tijd waarin het vinden van goede arbeidskrachten een steeds nijpender probleem wordt.
Maar ook bedrijven die nog ‘gewoon’ met belichte films werken, hebben de omslag naar digitaal al gemaakt als het gaat om het binnenhalen van bestanden. Ook hier kan nog een heel stuk professionalisering plaatsvinden op het gebied van standaardisering, profilering en controle, leerde een ZSinfO bij Wifac. Het beteugelen van de faalkosten vaart er wel bij. En voor wie helemaal digitaal gaat, webprintshops gaan gouden tijden tegemoet, als we de profeten mogen geloven.
Bits en bytes rukken ook op in de openbare ruimte en op de winkelvloer. Viscom in Düsseldorf kende zelfs een speciale Digital Signage Day. Het was aardig specialisten uit diverse disciplines te horen debatteren over dit fenomeen. De opmars is onstuitbaar, is de algemene opinie, maar of er altijd een even professionele afweging plaatsvindt bij projecten die nu het licht zien, is maar zeer de vraag. De belangrijkste drijvende kracht op dit moment? Begint in een bepaald marktsegment een concurrent met digital signage, dan volgt de rest.
De techniek is er, de marketeers herkennen het en de ‘hot spots’ zijn bekend, maar of de boodschap overkomt, is nog een onontgonnen gebied. Zo is er nog steeds geen standaard lettergrootte voor bepaalde zichtafstanden bij dit medium gedefinieerd. En bij het opstellen van een businessmodel doet een retailer er verstandig aan een duidelijke keuze te maken: communiceren voor de eigen markt (en dus zelf de rekening betalen) of leunen op reclame van derden. Beiden vragen namelijk een totaal verschillende strategie.
Het komt weinig professioneel over als een ondernemer in de sign- en zeefdrukbranche vanwege tijd en kosten vakbeurzen en cursussen links laat liggen en vakbladen in het cellofaan laat zitten. En dat gebeurt. Ik weet, ik richt me wat dat betreft nu tot de verkeerde groep: mensen die wél lezen, informatie opzuigen, technieken inschatten, meningen peilen en daarop mede hun beslissingen baseren. En zoals het professionals betaamt, zullen zij niet als lemmingen achter de laatste technische mogelijkheden aanhollen alleen omdat de massa die kant opgaat. Zij zien markt- of bedrijfskansen en reageren. Daarbij kent ieder zijn eigen waarheid en heeft in die zin altijd gelijk. Het blijft een boeiend vak.
Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+Silkscreen Magazine