Editorials

Wist u dat in het Verenigd Koninkrijk bij elk nieuwbouwproject vrijwel standaard een lichtontwerper is betrokken? Ik niet. Net zo min als de term ‘lichtarchitectuur’ in mijn persoonlijke woordenboek voorkwam.

Ik kreeg deze nieuwe inzichten tijdens het seminar ‘Led en Beleving’ dat brancheorganisatie Si’bon begin september organiseerde. Drie bevlogen lichtspecialisten namen de toehoorders mee in de wereld van het ‘schilderen’ met licht. Een vak, zo blijkt. Ontwerpen met licht is componeren met contrasten. Dat vraagt niet alleen kennis van licht, maar ook van materialen, kleurbeleving en schaduwwerking.

Licht en signing

Er werd opgemerkt dat in de Benelux-markt een gebrek is aan kennis over (kunst)licht, ook bij architecten. Niet zo gek als je beseft dat in een stad als bijvoorbeeld Londen alleen al circa driehonderd geregistreerde lichtontwerpers zijn, terwijl heel Nederland maar twaalf leden van de International Association of Lighting Designers (IALD) telt.

Twee van hen spraken tijdens het seminar. Lichtontwerper- en adviseur Robert Jan Vos constateert dat er een tendens in de architectuur is naar verdere integratie van interieur, verlichting en signing. Deze verschuiving biedt kansen voor het signbedrijf, maar vraagt wel specifieke kennis.

Lighting Design Academy

Lichtontwerper Berry van Egten (tevens lid van IALD) voorziet in deze behoefte met de door hem opgerichte Lighting Design Academy, gevestigd in Amersfoort. Daar kun je terecht voor een basiscursus verlichting en lichtontwerp van een dag, meerdaagse cursussen rond specifieke thema’s en diepgravende lichtopleidingen. Natuurlijk mag je je na een dag basiscursus nog lang geen lichtexpert noemen, maar het is een begin.

Want ik ben ervan overtuigd dat juist op dit scheidingsvlak van disciplines signmakers een veel grotere rol zouden kunnen spelen, mits ze waarde kunnen toevoegen qua kennis van licht(ontwerp). Niet alleen om de sfeer te bepalen, maar ook op het gebied van navigatie en oriëntatie. De link met wayfinding is dan snel gelegd. Lichtarchitectuur, ik zou me er toch eens in verdiepen.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.