Columns & Weblogs
Automatisering en robotisering kunnen helpen om faalkosten te beperken, maar de meeste winst is te behalen met heldere communicatie op de werkvloer.

Wie wil er nu geen ‘rust’ in zijn bedrijf hebben? Dan bedoel ik niet dat jij als ondernemer met je armen over elkaar zit, maar wel dat je niet continu met je handen in het haar zit. Bijvoorbeeld omdat je het gevoel hebt dat je steeds achter de feiten aanloopt en ondertussen de faalkosten gierend uit de klauwen lopen. In een interview (in Sign+ Magazine nr. 6-2023) met Richard Todd – ook te beluisteren via de podcast SignTalk – stelt deze ondernemer en geestelijk vader van de bedrijfssoftware James PRO dat de faalfouten in de signbranche gemiddeld rond de 7 en 8 procent schommelen. Dat is verbluffend hoog. Dat heeft alles te maken met het feit dat er veelal projectmatig wordt gewerkt en ‘one shots’ – dus eenmalige producties – vaker regel dan uitzondering zijn. Hierdoor is de kans op fouten en miscalculaties groter.

Miscommunicatie

Maar het heeft ook met mentaliteit te maken, aldus Todd. Het lijk wel of de signbrache accepteert dat een klant in veel gevallen pas in tweede instantie helemaal tevreden wordt gesteld. In de podcast geeft hij een mooi voorbeeld: een vergeten opdracht en interne miscommunicatie waardoor niet de juiste gegoten folie voorhanden is. “Een klant komt zijn bus brengen, je print ‘m op polymeer, lamineert ‘m te laat en gaat plakken. Klant op dat moment blij, maar je weet dat ‘ie over een paar weken terugkomt omdat de folie in de hoeken loslaat. Het probleem wordt later opgelost, maar het kost natuurlijk enorm veel geld.” Hij wijst erop dat een bedrijf dat bijvoorbeeld vijf ton omzet draait en circa 10 procent faalkosten maakt jaarlijks gewoon vijftigduizend euro over de balk gooit. Tegen beter weten in. Veel is met goed plannen én communiceren te voorkomen.

Robotisering

Ook een andere ondernemer, Femke Helon van 3Motion, snijdt in dit nummer het onderwerp faalkosten aan. In haar bedrijf ziet zij automatisering en robotisering als een mogelijkheid om de productiviteit per arbeidskracht te verhogen én de faalkosten te verlagen.

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Editorial uit Sign+ Magazine nr. 6-2023.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.