Columns & Weblogs

Zo na een dagje Fespa in Berlijn ben je gelijk weer gevuld met genoeg informatie om tien columns te schrijven. Ik ben nog niet op zoek naar een nieuwe printer. Maar als je toch voor weinig geld naar Berlijn kunt vliegen, is het altijd interessant om te kijken wat daar gebeurt.

Ik kijk dan uiteraard naar de innovaties en machinefabrikanten die van alles lanceren. Wat mij opviel, en interessant is voor de signmaker, is dat de bekende merken zoals Mutoh en Roland ook zijn uitgekomen met een rol-naar-rol UV-led printer op 160 centimeter inclusief mogelijkheid tot wit printen. Eind vorig jaar lanceerde Mimaki de UCJV300 en UCJV150 print & cut UV-led machines en naar ik heb begrepen is dit een groot succes. Nu volgen, op Epson en Oki na, de andere aanwezigen ook in deze richting.

Verschuiving

HP brengt een nieuwe vlakbedmachine met Latex drogende inkten inclusief de wit-optie uit. De LFP nieuwkomer Ricoh was al met Latex gestart, maar stond er nu met een nieuwe ‘eigen ontwerp’ prototype machine en gaat dus ook kiezen voor Latex. Naar ik begreep gaat ook hier de inktkeuze verder dan CMYK en zullen er meerdere kleuren en wit aan worden toegevoegd. Ik heb dan toch sterk het idee dat de markt van solventprinters nu langzaam gaat afnemen en er een verandering naar UV-led en Latex zal doorzetten. Voor beide inktsoorten valt wat te zeggen, al zou mijn voorkeur nu toch nog naar UV gaan gezien de verschillende mediamogelijkheden, stroomverbruik en witoptie. We gaan het meemaken de komende jaren.

Piet Print

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.