Hoeveel opdrachten mist u omdat u de logistiek van montages niet kunt waarborgen? Of omdat u niet concurrerend kunt zijn in projecten waar u geen of onvoldoende vaardige mensen kunt inzetten om goed én snel een voertuig ‘in te pakken’? Het is allang niet meer vanzelfsprekend dat opdrachten voor fleetmarking alleen maar terechtkomen bij de historisch gevestigde namen in Nederland en België.
Flexibiliteit en de kosten voor logistiek in het traject voor schadeherstel, zijn steeds vaker aanleiding voor eindgebruikers om de opdracht bij een regionale signmaker neer te leggen. Productietechnisch kunnen zij dit vaak ook aan. Montagetechnisch veelal moeizaam.
De kracht van projectbureaus die de restyling van een huisstijl begeleiden, is hun kennis van de markt en de inschakeling van externe montagebedrijven als VinyTouch, Squeezy, Sign Apply, Application Partners en Automotive Sign Service (vergeef mij voor hen die bij mij nog geen neurologische verbinding hebben veroorzaakt). Allemaal bedrijven die geen concurrent van u zijn, maar er wel aan meehelpen dat projecten voor ons land, en dus ook voor u, behouden blijven.
Ik oreer hier niet ten gunste van genoemde montagebedrijven, maar wel voor een effectievere samenwerking. Specifiek tussen de signbedrijven. De aanbesteding van werkzaamheden bij bedrijven in landen als bijvoorbeeld Polen en Tsjechië, maken onze markt voor deze landen sneller transparant. Op betrekkelijke schaal wordt daar al printwerk vervaardigd voor onze klanten. Hoelang zal het duren voordat een legertje getrainde montagemensen de grens overtrekt? Ons zwakke punt wordt al snel duidelijk: De (on)bereidheid tot samenwerking. Bang om klanten te verliezen aan derden.
Op basis van historie voor sommigen een gegronde reden, maar voor de meesten een basis van angst voor wat nooit zal gebeuren.
Dit leidt soms tot een offertestrijd waarbij alleen maar verliezers zijn, zelfs als je de opdracht krijgt. Er worden prijzen berekend die de kosten nog nauwelijks dekken. Leveranciers moeten steeds goedkoper materialen leveren en fabrikanten met hogere kortingen produceren om uiteindelijk de kosten voor de montage te dekken. Hierin liggen immers, bij gelijke materiaalspecificaties en productiemethoden, de grootste verschillen.
De prijzen worden uitgeperst en de marges staan onder druk, maar de opdrachtgever profiteert. Het vormt een neerwaartse spiraal die, zelfs in een hoogconjunctuur, moeilijk is te keren. Hier komt de kwaliteit in het geding, en daar komen de bedrijven ‘uit den vreemde’ om de hoek kijken. Kwaliteit kost daar nog net iets minder en de klant lijkt er nog iets meer koning.
Samenwerking met reclamemontagebedrijven en andere signbedrijven maken de keuze voor het juiste materiaal waarschijnlijker en de kans op slagen van het project alleen maar groter. Probeert u het eens, en ontdek dat sign meer is dan wetenschap… namelijk vertrouwen.