Columns & Weblogs

Alle signalen staan op groen, de economie groeit, de staat houdt geld over, werkgelegenheid stijgt, huizenprijzen gaan omhoog en gelukkig blijft de rente nog laag, oftewel de crisis is voorbij!

Ergens in 2008 begon alle ellende, met de slechte hypotheken in Amerika, overgaand in omvallende banken en een dalende economie. Bijna tien jaar duurde het!
En nu? Alles weer bij het oude? Dat dus niet, er is veel veranderd. Veranderd onder de druk van de crisis. Prijzen onder druk, kwaliteit onder druk, regels onder druk, levertijden onder druk, huisstijlregels onder druk. Het mocht ineens niets meer kosten, morgen klaar en nooit goed. En ik ben er heilig van overtuigd: kwaliteit kost geld en andersom levert kwaliteit geld op.

Het ging plots alleen maar over dat bedrag rechts onderaan het blad, de prijs. Ondanks alle beschrijvingen, tenders, bestekken en noem maar op. Want dat is toch uiteindelijk het gemakkelijkst te beoordelen en te vergelijken, die – veel te lage – prijs.

Vervagen

En ondertussen de markt maar vervagen of liever verbreden. Dat ledje kun je overal kopen en gemakkelijk verwerken in een ingekocht dooslettertje. En de plakkers werden lichtreclame-leveranciers en de neonboeren gingen ook plakken. Van een aantal grotere signbedrijven zijn we overgegaan naar vele kleintjes die alles aanpakken en veel inkopen. En er zijn genoeg zzp’ers die kunnen monteren. Maar met wie concurreer je eigenlijk? En hoe zit het met al die afspraken die we hebben over normen, veiligheid, kwaliteit en certificering?

Het is anders geworden, we moeten ons een beetje opnieuw uitvinden. Maar er is een kentering op het gebied van veiligheid en certificering. Voorbeelden? Er komt een nieuwe wettelijke erkenning voor het installeren en onderhouden van cv-installaties. Waarom? Door installaties, aangelegd door ondeskundigen, zijn koolmonoxidedoden gevallen. Uneto-VNI heeft zich hard gemaakt voor die nieuwe erkenning.

Normen

En wat denk je van meer geld voor de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. De Fipronil-crisis is mede het gevolg van het alsmaar bezuinigen op deze controle-instantie. Laat deze trend zich maar doorzetten, ook in onze branche. Worden we ons weer bewust van onze verantwoordelijkheden met betrekking tot het bouwen en monteren van installaties, dan weten we misschien weer aan welke normen we letterlijk en figuurlijk moeten voldoen. Kwaliteit wordt dan weer belangrijk. En de prijsdruk? Ik denk minder.

En verder, wat brengt de toekomst? Uneto-VNI brengt middels zijn Radar 2025 project in kaart wat belangrijk is voor de installatiewereld. Eind 2017 zijn de uitkomsten beschikbaar. Zoek dat maar eens op. Het zijn uitdagingen en kansen.

En crisis? Het is maar relatief. Woon je nu in een tornado-, overstromings- of aardbevingsgebied? Dan ben je zeker slecht af en heb je echt crisis!

Ton van der Schoot
voorzitter Vakgroep Lichtreclame, Uneto-VNI

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.