De Zeepkist

Opvallend, in de afgelopen twee jaar zijn meerdere signbedrijven door pensioenfondsen benaderd om verplicht deel te nemen aan hun pensioenregeling. Het gaat dan met name om de pensioenfondsen van de grafimedi-cao, de textiel-cao, de metaal-cao, de interieurbouw-cao en de tentoonstellingsbouw-cao.

Dit moet verband houden met alle problemen rond de kritieke dekkingsgraden van veel pensioenfondsen, wat gecompenseerd kan worden door meer klanten (lees: meebetalende signbedrijven). Deze pensioenregelingen zijn voor de specifieke bedrijfstak verplicht gesteld, maar zien de signbedrijven als aantrekkelijke markt. Kleine ondernemingen die zich doorgaans slecht kunnen verweren omdat aanvechten een kostbare zaak is.

Het gaat stuk voor stuk om dure pensioenen met een zogenoemde garantstelling, die bijna allemaal zullen vervallen als in 2023 de nieuwe wetten ingaan als gevolg van het pensioenakkoord. Ook deze pensioenen gaan straks meebewegen met de waarde van de aandelen op de beurs. Heeft men een eigen regeling via een zelf gekozen pensioenuitvoerder dan is er geen enkel argument meer om voor zo’n duur fonds te kiezen, ook al willen de fondsen het signbedrijf daartoe dwingen. Wel is het praktisch om lid te worden van een werkgeversorganisatie voor sign, omdat daar de kennis in huis is om vrijstelling voor zo’n pensioenfonds te regelen.

Geen cao

Overigens is het wel merkwaardig dat een grote groep signbedrijven geen cao volgt (collectieve arbeidsvoorwaarden) en/of zelfs geen pensioenregeling heeft voor haar personeel. Vaak wordt het afgedaan met het verweer dat de werknemer dat zelf regelt, wat natuurlijk onzin is omdat het voor een werknemer allesbehalve eenvoudig is om op individuele basis een pensioen af te sluiten. Laat staan onder financieel aantrekkelijke condities; dat kan alleen collectief.

Het is interessant om je als werkgever af te vragen wat het inkomen van een werknemer is als hij op pensioengerechtigde leeftijd géén pensioen heeft opgebouwd. De werknemer moet dan leven van alleen de AOW, wat absoluut geen vetpot is. Hopelijk heeft de persoon een koopwoning met een afgeloste hypotheek, zodat de woonlasten tenminste beperkt zijn.

En mogelijk heeft zo’n werknemer zelf pensioen (lijfrente) gespaard, maar om dit in klinkende munten om te zetten, is een hele opgave. Heeft de werknemer bijvoorbeeld €50.000 pensioen gespaard, dan geeft dat een bruto uitkering van €150 per maand. Armoede dus en ondenkbaar dat een werknemer in eigen beheer een fatsoenlijk pensioen kan opbouwen.

Dus voor de werkgever die zich hierin herkent: stroop de mouwen op en zorg voor een pensioenregeling. Er zijn veel mogelijkheden, voor elk budget. Men kan daarvoor ook de VSBN raadplegen.

Ron van Rijssel, Si’bon en VSBN

Sign+ Magazine heeft een ‘klankbordgroep’ waarin mensen uit diverse geledingen van de sign- en zeefdrukbranche zijn vertegenwoordigd. Hen is gevraagd bij toerbeurt een column te schrijven.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.