De Zeepkist

Eind 2017 was het weer ‘terugkijken en vooruitblikken’. Privé voorop, maar als ondernemer natuurlijk ook op zakelijk vlak.

Op 1 oktober 1986 schreef ik mijn bedrijf in bij de Kamer van Koophandel in Middelburg. Een dikke 31 jaar later kijk ik terug op een periode waarin de markt razendsnel is veranderd, wat gepaard ging met de nodige ‘ondernemersperikelen’.

De Kamer van Koophandel lanceerde in 2017 een ‘comeback campagne’ om zakelijke tegenslag bij ondernemers uit de taboesfeer te halen. Ook ik heb jaren gekend waar de ‘zware beproeving’ werkelijkheid werd. Ik sta op het punt om die jaren achter me te laten en vastberaden goede tijden tegemoet te gaan, maar er ging bedrijfsmatig nogal wat aan vooraf.

Onrust

Een ‘succesvol’ crediteurenakkoord in 2013 door een teruglopende omzet om het voortbestaan van mijn bedrijf veilig te stellen, zorgde ervoor dat juist ervaren mensen met productiefuncties mijn bedrijf verlieten. Onrust, dat kon ik wel begrijpen. Indirect productieve medewerkers bleven achter en deeltijdontslag voor hen was niet toereikend om het resultaat te verbeteren. De economie begon weer aan te trekken en sindsdien heb ik nauwelijks allround signmakers kunnen vinden, zeker in de provincie Zeeland.

In 2017 werd het dus ‘doorpakken’: een ander verdienmodel waarbij printwerk wordt ingekocht, ontslag van een werknemer en een verhuizing naar een kleiner pand met halvering van de maandhuur. Alles met noodzaak, want de bank begon anderhalf jaar geleden met een kredietreductie.

Zelfredzaamheid

Ondanks alles blijft het ervaren van echte zelfredzaamheid een bijzondere ervaring; je moet continu naar jezelf en jouw ondernemerschap blijven kijken. Falen is nooit in me opgekomen, maar achteraf gezien waren andere (tijdiger) keuzes en/of beslissingen beter geweest.

Maar anno 2018 ben ik er nog, en ik sta te trappelen om bergen werk te verzetten. U ook?

Franc Kruitbosch, Kruitbosch Print & Sign (Goes)

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *