De Zeepkist

Je kunt er anno 2021 niet meer omheen. Alles moet duurzaam. Nul op de meter, verantwoorde materialen, recyclen en circulariteit. Het is trending topic en overheden en grote bedrijven lopen voorop als het gaat om ‘duurzaam ondernemen’.

Als kleine ondernemer vraag ik me wel eens af wat mijn bijdrage zou kunnen zijn. Voel ik het van binnen ook, of doe ik het alleen als het geld oplevert? In veel gevallen kost duurzaam ondernemen tijd of geld. Wie scheidt zijn restanten folie of pelafval van het gewone bedrijfsafval? Wij (nog) niet in elk geval.

Circulair bouwen

Vanaf het moment dat we besloten nieuw te gaan bouwen, veranderde deze kijk enigszins. Dit was dé kans om alles eens goed tegen het licht te houden. Toen bleek dat het bebouwen van de gehele kavel onbetaalbaar was, ontstond de gedachte over tweedehands – oftewel circulair – bouwen. De overheid stimuleert dit middels subsidies. Interessant! Onze bedrijfshal van 24 x 51 meter stond vorig jaar nog in Tilburg. Daarnaast halen we nu onze energie uit de zon in plaats van maandelijks 600 euro over te maken aan Essent. Gasloos dus. Energieslurpers als airco’s hebben we niet nodig, omdat onze koeling (en verwarming) 70 meter diep uit de aarde komt.

Akoestiek

Duurzaam wil ook zeggen: duurzaam met je mensen omgaan. Tijdens de bouw bleek de toepassing van een inbouwbrug (hoogte 1,9 meter) goed haalbaar. Zo plakken we altijd op niveau. Verder hou ik erg van een industriële look. Akoestiek kan dan een probleem zijn en ten koste gaan van concentratie en prestatie. Door toepassing van akoestische wand- en plafondpanelen hebben we toch een prettige kantoortuin gecreëerd met veel groen. Daarnaast draagt een goede dosis daglicht veel bij aan het onderbewustzijn. Veel glas dus! Doordat het gebouw haar ligging op het noorden heeft, hebben we veel plezier van de mooie lichtinval, zonder dat het een sauna wordt.

Je hoeft niet te bouwen om duurzaam te kunnen ondernemen, maar ik ben er wel achter gekomen dat je betaalbaar ‘groen kunt zijn’. Belangrijk is een goed netwerk, met een wakkere fiscalist die weet wanneer je investeringsaftrek of subsidies kunt claimen. Mocht je met een vraag rondlopen, je kunt me altijd bellen voor (gratis) advies ;-)

Erik Fieten, Alvasi Reclame

Sign+ Magazine heeft een ‘klankbordgroep’ waarin mensen uit diverse geledingen van de sign- en zeefdrukbranche zijn vertegenwoordigd. Hen is gevraagd bij toerbeurt een column te schrijven.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.