Native

Een poster voor een abri printen, dat is een vak apart. ’s Avonds, als het onverbiddelijke licht aangaat, is elke onvolkomenheid te zien, aldus Marco Pol van Print Support. Om aan deze hoge kwaliteitsstandaard te kunnen voldoen, investeerde het Amsterdamse bedrijf eind vorig jaar in een Agfa Anapurna H3200i LED. Nu Print Support in eigen huis kan inkjetprinten, is het omslagpunt richting offset naar boven opgeschoven. Ook kan beter worden ingespeeld op gepersonaliseerde campagnes.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 00-Kleurige_print.jpg--1024x615.jpg

De outdoor postermarkt vraagt prins van een hoge kwaliteit met een grote densiteit.

Print Support is ooit ontstaan uit de activiteiten van Sander Muller en mede-eigenaar Marco Pol binnen MullerVisual, toen nog gevestigd in Grafiplaza aan het Keurenplein in Amsterdam. “Bij MullerVisual hadden wij circa vijftien jaar geleden behoefte aan iemand om grote projecten te begeleiden”, vertelt Pol. “Klanten met allerlei vragen op drukgebied projectmatig bedienen. Dat sneeuwt in een productiegedreven organisatie – wat een drukkerij is – al snel onder. Op dat moment hebben we Marco van der Ziel binnengehaald. Met z’n drieën hebben we toen Print Support opgericht: een onafhankelijke organisatie die de juiste leverancier(s) zoekt. Print Support verzorgt de inkoop, planning, productie en begeleiding van drukwerkprojecten.”

Outdoor posters produceren op Agfa Anapurna H3200i LED

Out of home

Muller XXL is specialist op het gebied van grootformaat posters, zowel digitaal als in offset gedrukt, voor de out-of-home markt. “We praten dan over A0-affiches, abri-posters tot billboardformaat”, vertelt Pol, die samen met Muller ook participeert in dat bedrijf. Als enige vellendrukkerij in Nederland beschikken zij over een Roland 900 XXL 4-kleuren state-of-the-art offsetpers, die bij VOB in Hardenberg staat. “De hierop geproduceerde XXL-formaat poster, 1300 x 1850 mm, is de perfecte blikvanger voor elke outdoor campagne”, weet Pol.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Bij_Motor-1024x647.jpg

Marco Pol en Marco van der Ziel (rechts) runnen samen Print Support in Amsterdam.

Campagnes worden echter korter en oplages kleiner. Dit betekent dat het omslagpunt voor digitaal printen steeds vaker in beeld komt. “Dat deel kochten we altijd in. Medio vorig jaar besloten we om het digitaal printen zelf op te pakken bij Print Support”, vertelt Pol. “Als het niet van jezelf is, dan leg je dat kantelpunt altijd laag, want je wilt zo min mogelijk werk uitbesteden. Nu printen we tot vijftig abri’s, in het verleden gingen we bij dertig stuks al drukken. We zijn nu veel flexibeler en kunnen ook variabelen, als het moet per exemplaar, printen. Daar is steeds meer vraag naar; campagnes met een boodschap specifiek afgestemd op de locatie.”

Prijs per product

Er werden testen gedaan op diverse a-merkmachines. Pol: “De Inca Onset is een prachtige machine, maar drie bruggen te ver. Datzelfde gold voor de Agfa Tauro. De Agfa Anapurna kon de kwaliteit leveren die we eisen én paste beter bij onze begroting. Veel digitale printers kunnen aan de voorkant namelijk wel een mooi beeld creëren, maar als het licht achter die print aangaat, vallen ze door de mand. De densiteit bepaalt de kwaliteit van een outdoorposter in een abri. Wij geven ook geen prijs af per vierkante meter, maar maken een prijs voor een product in de gewenste kwaliteit. Steeds meer mediabureaus weten ons om die reden te vinden.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Marco_Pol_bij_Printer-1024x615.jpg

Marco Pol bij de Agfa Anapurna H3200i LED: “Een ontzettend stabiele machine. Als je een storing hebt, kun je het vaak zelf oplossen.”


Uiteindelijk werd de keus gemaakt voor de Anapurna H3200i LED met inktconfiguratie CMYKLcLm plus wit. “Met achterliggende gedachte dat we in de toekomst dan heel makkelijk de stap kunnen maken naar een Tauro.” September 2019 werd de Anapurna-printer geïnstalleerd. Eigenlijk kon vanaf dag één worden geproduceerd, vat Pol de start samen. “Wij hadden zelf nul ervaring met digitaal printen. Immers, wij deden alles in offset, de rest kochten we in. De uitleg van Agfa was prima en de machine werkt heel intuïtief. Het is fijn produceren, zeker als je dit vergelijkt met de digitale persen die wij gewend zijn. Een ontzettend stabiele machine. Als je een storing hebt, kun je het vaak zelf oplossen.”

Nooit klachten

Pol: “We printen op drie papiersoorten: 150 grams posterpapier, 115 grams Blueback en 200 grams Silk-papier. In de toekomst willen we dat nog uitbreiden.” De Anapurna H3200i LED is een hybride machine, maar de mogelijkheid om platen te printen, wordt niet gebruikt. “De aanwezigheid van de vacuümtafel onder de belt zorgt er wel voor dat je direct kunt beginnen met printen en dus weinig mediaverlies hebt. Voor een spoedklus tussendoor hoef je er niet direct een hele rol in te hangen.” Achter de printer zorgt een Fotoba-snijmachine, die ook door de workflowsoftware van Asanti wordt aangestuurd, voor de afwerking op het juiste formaat.

Om het gewenste hoge kwaliteitsniveau te bereiken, wordt geprint in 4-pass mode waarbij wordt gewerkt met een gradiënt om een vloeiende overlap te krijgen. De capaciteit ligt dan op circa 39 vierkante meter per uur. “Een goede in- en uitgangscontrole is echter het belangrijkste”, stelt Pol. “Het resultaat ziet eruit als offset. Wij hebben eigenlijk nooit klachten.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Print_Support_Partnernieuws_Agfa-1024x668.jpg

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 00-LOGO_2000px_Agfa_logo.svg_.5b9291d0aa542.jpg

Agfa
Pedro Overmeer
Sales Manager Inkjet Nederland
T. +31 6 2187 2202
www.agfa.com

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten