Native

Alles net even anders doen. Dat karakteriseert het ondernemerschap van Marcel Aalbers, eigenaar van D-SIGN makers in Veenendaal. Participatie in de productie van de behangcollectie Dutch Dessins leverde hem interessante contacten op. Reden voor de aanschaf van de complete UVgel Wallpaper Factory van Canon. “Een extra poot onder het bedrijf.”

D-SIGN makers investeert in UVgel Wallpaper Factory

Marcel Aalbers bij de complete UVgel Wallpaper Factory van Canon. “Op deze lijn is een productie van 120.000 vierkante meter behang per jaar goed mogelijk.”

Marcel Aalbers kwam in aanraking met de signbranche bij Babypark Kesteren, waar hij verantwoordelijk was voor de reclame en automatisering. “Toen ze daar zelf auto’s gingen beletteren, werd bij mij het vuur ontstoken.” Hij besloot zo’n vijftien jaar geleden onder de naam D-SIGN makers voor zichzelf te beginnen. “Ik heb het eerst twee jaar alleen gedaan, maar toen zei mijn vader: ‘Je moet kiezen: personeel aannemen of werk afstoten’. Nu werken we hier vanuit Veenendaal met elf mensen en opereren als fullservice signbedrijf.”

UVgel-printtechnologie

De rode draad al die jaren: het net even anders doen dan de rest. “Er zitten hier in de regio enkele tientallen signmakers. Onderscheidend vermogen is dan belangrijk. Onder andere op het gebied van digitaal printen.” Toen Canon aankondigde met ‘iets’ nieuws op de markt te komen, was Aalbers dan ook een en al oor. Op de Fespa-beurs in 2017 maakte hij voor het eerst kennis met de UVgel-printtechnologie van Canon op de Colorado 1640 en was eigenlijk meteen verkocht. “De capaciteit leek in eerste instantie te groot voor mij als signmaker, maar ik haalde wel iets aparts in huis. Een machine die eigenlijk de goede eigenschappen combineert van verschillende printtechnieken.” Aalbers doelt op het grote kleurbereik, het efficiënte inktgebruik, geurloze en krasvaste prints, geen droogtijden, geringe warmteontwikkeling (daardoor inzetbaar op verschillende media) en de hoge productiviteit. “Ik heb een klant waarvoor we tachtig A0-posters per week printen. Dat is nu in een paar uur gebeurd. En prints voor promotionele doeleinden hoef je niet meer te lamineren. Dat scheelt ontzettend veel handelingen.”

Marcel Aalbers: “Onderscheidend vermogen en verbreding van onze activiteiten.”

Colorado 1650 met mat

Inmiddels is de Colorado 1640 ingeruild voor een 1650 met matmodus en Canon UVgel 460-inkt. “Met deze FLXfinish-technologie kunnen we voor elke afzonderlijke print, zonder verandering van inktset, kiezen voor een matte of glanzende uitstraling. Voor chique retailtoepassingen moesten we in het verleden na het printen wel mat lamineren. Dat is nu verleden tijd. Mat printen op glanzend papier of andersom, de variaties zijn eindeloos, ook op transparante media. We vinden het leuk om te experimenteren.” Voor Aalbers het goed en wel besefte, was hij ook behang aan het printen. “Daarvoor is de UVgel met FLXfinish-technologie uitermate geschikt.” Logisch dat hij, samen met zes collega’s, aanhaakte toen hij werd benaderd voor de productie van de behangcollectie ‘Dutch Dessins’; vijftig dessins geprint op achttien verschillende soorten behangpapier. Een initiatief van Canon en Stylink, die daarmee een brug willen slaan tussen printbedrijven en creatieve professionals die willen inspelen op de groeiende behoefte aan gepersonaliseerd behang.

Participatie in de behangcollectie Dutch Dessins leverde een vaste klantrelatie op.

Belgische behangleverancier

Dat heeft D-SIGN makers geen windeieren gelegd. Aalbers: “Het stalenboek kwam onder ogen van de Belgische behangleverancier die ons benaderde om samen een digitaal traject op te zetten. Nu zitten zij nog vast aan een rolbreedte van 53 centimeter en grote volumes. Zij willen toe naar nauwelijks voorraden en gepersonaliseerde productie. Dit betekende dat ik moest investeren, maar je creëert weer een extra poot onder je bedrijf. Verbreding. Zo hebben we in de coronatijd, naast onze signactiviteiten, nog een tak van sport ontwikkeld onder het label DM-athome.nl. Via dit platform kunnen wij aan woonwinkels bijvoorbeeld de hele collectie van het Rijksmuseum op verschillende media in elke gewenste maat leveren. Inmiddels hebben we vijftig dealers. De nieuwe behangactiviteiten sluiten daar mooi op aan.”

De Fotoba Jumbo Roll media loader kan rollen van maximaal 400 kilogram dragen.

Gereed voor levering

Aalbers maakte een rekensom, gebaseerd op een bepaalde afname van de behangleverancier en het vertrouwen de machine zelf verder vol te krijgen, en investeerde in de complete UVgel Wallpaper Factory van Canon. Dit betekent dat er bij D-SIGN makers een tweede Colorado 1650 is geplaatst, geïntegreerd in een volledig modulaire workflowoplossing. Aan de voorzijde kan deze printer worden gevoed door een gemotoriseerde Fotoba Jumbo Roll media loader (JRL) voor dag en nacht printen – de twee medialades van de Colorado zijn dan nog steeds toegankelijk voor gewone printopdrachten – en aan de achterkant een Fotoba Cutter XLD 170WP en Rewinder REW 162 om flexibele media automatisch in de gewenste formaten en lengtes te snijden. Het wordt gecomplementeerd door een tape-unit, met labelmogelijkheid, zodat de behangrollen direct gereed zijn voor levering. “We kunnen nu behang op breedtes van 50 tot 150 centimeter leveren”, besluit Aalbers. “Wij zijn er klaar voor. Samen met behangontwerpers gaan we de komende maanden ontdekken wat er allemaal mogelijk is.”

www.d-signmakers.nl

Canon Nederland
Nadine van Eeuwijk
Business Developer & Partner Manager
Large Format Graphics Benelux
M: +31627741541
www.canon.nl

De tape-unit zorgt ervoor dat de behangrollen direct gereed zijn voor levering.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten