Native

De ledframes van EFKA zijn een begrip in de markt. Het peesdoek kan op verschillende manieren worden uitgelicht: edge-lit, led op dibond en led op stabilizer. Marco Bosgraaf vertelt welke led-techniek je, afhankelijk van de toepassing, het beste kunt gebruiken.

Marco Bosgraaf, accountmanager bij EFKA, wijst op het brede assortiment dat de specialist in aluminium textielframes uit Drachten voert. “De verlichting is echter te herleiden tot drie  verschillende mogelijkheden: edge-lit, led op dibond en led op  stabilizer. Altijd voorzien van eigen drivers, vooraf getest en CE-gecertificeerd. Maar elk met hun eigen voordelen en prijskaartje. De toepassing bepaalt welke led-techniek het meest geschikt is.”

EDGE-LIT (zijnaanlichting)

Edge-lit.

De prijs-kwaliteitverhouding van edge-lit (powerled verwerkt in de zijkant van het frame) is heel goed. Bosgraaf: “De maximale overbrugging van twee kanten bedraagt drie meter. De uitlichting is goed, maar qua lichtopbrengst niet te vergelijken met achteraanlichting. Het energieverbruik is laag. Groot voordeel is dat de componenten van het frame als een plat pakket zijn te versturen. Een 90 mm breed profiel kan, maar wij adviseren een framediepte van in ieder geval 120 mm, want hoe dieper het frame, des te beter de uitlichting.”

LED OP DIBOND (achteraanlichting)

Led op dibond.

Het grote voordeel van led op dibond is dat het frame ontzettend smal kan worden uitgevoerd, vanaf 60 mm diepte. De leds zijn voorgemonteerd op een dibond-plaat en verlichten de textielprint vanaf de achterkant. “Ongeacht het formaat van het frame heb je daardoor altijd een egale lichtspreiding en ook de lichtopbrengst is hoger”, stelt Bosgraaf. Kleurtemperaturen van 3000, 4000 of 6500 kelvin zijn mogelijk en tevens is het licht (DALI)dimbaar. “Dit is de oplossing voor kleine tot middelgrote frames waar hoge eisen worden gesteld aan de verlichting en het is vrijwel altijd een goede keuze. De kanttekening is dat het te verzenden pakket relatief groot is.”

LED OP STABILIZER (achteraanlichting)

Led op stabilizer.

Led op stabilizer biedt in alle gevallen een mooie uitlichting. De textielprint wordt vanaf de achterkant verlicht, net zoals bij led op dibond, maar omdat de leds op stabilisatieprofielen zijn gemonteerd, is het totale frame nog steeds als een compact pakket te versturen. “Daarnaast kun je met deze led-techniek ontzettend grote frames uitlichten”, aldus Bosgraaf. “Zowel enkel- als dubbelzijdig; 120 tot 200 mm diep. Op de FESPA-beurs in Amsterdam toonden we een frame van 4 meter hoog en 10 meter breed, maar het kan nog groter. Wil je echt knallen dan is dit, in combinatie met de lichtsterkte Super Bright Led, dé oplossing.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten