Native

De grootformaat print- en signafdeling van Print.com is deze zomer ondergebracht bij Kampert-Nauta in Oss, waarin het online printplatform ook een minderheidsbelang heeft. Een optimalisatieslag in de eigen productie, waarbij fors is geïnvesteerd in digitale afwerking. In Oss draaien nu vier verlengde Zünd G3 snij- en freestafels, in verschillende productielijnen.

‘Een Zünd-snijtafel is waardevast’

Jordy Meulman van Print.com in de productiehal in Oss met rechts in de achtergrond een Zünd G3 XL-3200 voorzien van een 3,6 kW freesmodule en ARC.

“Wil je meedoen in de consoliderende online printbusiness, dan moet je ook eigen productie hebben. Anders kun je niet in alle gevallen meekomen op het gebied van prijs, snelheid of capaciteit.” Aan het woord is Jordy Meulman, engineering en productieverantwoordelijke large format print bij Print.com. Om die reden acquireerde Print.com, het online printplatform dat drie jaar geleden is opgericht door Marco Aarnink, begin 2019 textieldrukkerij Brezo in Kampen. Een maand later werd, samen met grafisch huis Kampert-Nauta in Oss, TMB Print & Sign in Schijndel overgenomen. Beide partijen waren op zoek naar een eigen productiefaciliteit op het gebied van grootformaat print en sign. Maart 2021 werd de band nog inniger toen Print.com een minderheidsbelang verwierf in Kampert-Nauta en diens moederbedrijf Em. de Jong op haart beurt aandeelhouder met een minderheidsbelang werd van Print.com. Door deze wederzijdse participatie zijn alle technieken aanwezig in de groep: grootformaat inkjetprint, textiel-, digitaal-, offset- en rotatiedruk. Tevens heeft het alle disciplines in huis: van verkoop en productie tot fulfilment en zelfs de verspreiding via een aandeel in het zusterbedrijf Spotta.nl.

Optimalisatie productie

“De thuishaven van Print.com is Deventer. Daar zijn productontwikkeling, bestandscontrole, development, productontwikkeling, Customer Love, Co-creation, Finance en HR gevestigd, maar geen productie”, legt Meulman uit. Na vijf jaar te hebben gewerkt bij Probo – “Ik heb daar een enorme groei meegemaakt en veel mogen leren” – stapte hij vorig jaar september aan boord bij Print.com.

Print.com communiceert in-house productie op Fespa-beurs.

Optimalisatie van de eigen productie is een van zijn taken. “Uit strategisch oogpunt – denk aan overhead, delen van expertise en bijspringen qua capaciteit – is één productielocatie in Brabant een logische stap.” Dit werd mogelijk door een magazijn bij Kampert-Nauta, waar onder andere offset (Koenig & Bauer), inkjet (Canon varioPrint) en digitale persen (HP Indigo) draaien, om te bouwen tot een volwaardige productieruimte. De verhuizing van de complete print- en signafdeling uit Schijndel naar Oss vond in augustus plaats. Het hele machinepark werd ‘opgepakt’ en opnieuw geïnstalleerd. Onder andere een vijftal HP Latex-printers, twee Canon Arizona vlakbedmachines en zes Canon Colorado’s, waaronder twee van het type 1650 met matte inkt.

Vier Zünd-machines

Ondanks corona is het afgelopen jaar flink geïnvesteerd om klaar te zijn als de boel weer aantrekt, geeft Meulman aan. In dat licht moet ook de opschaling van de digitale afwerking worden gezien. “In Schijndel beschikten we al over drie Zünd-snijtafels, maar één van deze machines sloot niet goed aan bij de producten die we met Print.com aanbieden. Die snijtafel hebben we ingeruild bij Zünd Benelux en twee nieuwe machines aangeschaft. Het fijne is dat dan inderdaad blijkt dat een Zünd-snijtafel zijn waarde behoudt, waardoor je makkelijker zo’n grote investering durft aan te gaan. Het team van Zünd Benelux heeft ook de verhuizing van de twee bestaande machines verzorgd, deze geoptimaliseerd en de nieuwe machines geïnstalleerd. Tijdens de verhuizing kregen we de beschikking over een tijdelijke leenmachine, zodat de productie gewoon kon doorgaan.”

Er wordt veel meer gewerkt in productielijnen.

Conveyor freesbelt

“In Oss werken we nu meer procesmatig”, legt Meulman uit. “We hebben aparte productielijnen voor spandoeken, plaatmaterialen, posters, vinyl en behang. Dat is effectiever en tevens trek je hierdoor de capaciteit wat uit elkaar, waardoor je een extra buffer inbouwt.” Print.com/Kampert-Nauta beschikt nu in Oss over twee nieuwe G3 XL-3200 machines, beide voorzien van een 3,6 kW hoogfrequente R-ML freesmodule en een automatische routerbit-wisselaar (ARC). Eén van de freestafels is tevens voorzien van een speciale conveyor freesbelt. “Hiermee kunnen we te allen tijde direct een plaat frezen zonder een freesmat neer te hoeven leggen. Die andere G3 heeft dit niet, zodat we op die tafel zowel kunnen snijden als frezen. Daardoor zijn we flexibel qua capaciteit”, legt Meulman uit.

Eén Zünd-machine heeft een conveyor freesbelt.

Daarnaast draaien in Oss een G3 L-2500 en een G3 3XL-3200. “De eerste is met zijn 1,80 meter breedte uitermate geschikt voor het verwerken van rolmaterialen tot 1,60 meter. De 3XL is 3,2 meter breed en zetten we vooral in voor het snijden van spandoeken en banners. Alle vier snij- en freestafels hebben een verlengde tafel, zodat de productie gewoon kan doorgaan als de afgewerkte objecten worden verzameld.” De workflow is volledig geautomatiseerd en PrintFactory ‘knoopt’ alle machines in Oss aan elkaar. Meulman: “Tot de bestelling op de printer ligt, komt hier geen mensenhand aan te pas. Omdat Zünd een open systeem is, past het naadloos in deze opzet.”

Zes Colorado’s in het gelid naast een Zünd-snijtafel.

 

Zünd Benelux
Meerheide 109
5521 DX Eersel
+31 (0)497 51 78 73
infobenelux@zund.com
www.zund.com

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten