Native

A1 Signs is een jong en bruisend signbedrijf in Apeldoorn. Aan het roer staat Jan Carel Schepenaar, een buitenbeentje in de signbranche, iemand die precies weet wat hij wil. Onlangs werd een G3 XL3200 van Zünd aangeschaft, met alle ‘toeters en bellen’ erop die je kunt bedenken. “Ik heb een hekel aan beperkingen.”

‘Nieuwe Zünd is een groot avontuur’

Jan Carel Schepenaar met freesletters van mdf.

Als relatieve buitenstaander – hij was vertegenwoordiger in gereedschappen en bevestigingsmaterialen – nam Jan Carel Schepenaar in 2012 van een klant een eenmans signbedrijf in Apeldoorn over. “Ik dacht: leuk, ik ga spandoeken maken.” Samen met een neefje die handig is met computers werden de eerste schreden in het signvak gezet. Met zijn commerciële achtergrond zag Schepenaar al snel meer mogelijkheden. In negen jaar tijd bouwde hij A1 Signs, zoals de naam nu luidt, uit tot een allround aanbieder op het gebied van visuele communicatie. Van binnen- tot buitenreclame, displays en autobelettering, er is aan de Lange Amerikaweg in Apeldoorn geen ‘nee’ te koop. “Als een ander het kan maken, denk ik: dan kunnen wij het ook.”

Machinepark

Tegenwoordig zet Schepenaar samen met zijn vrouw en acht personeelsleden het werk rond. Het machinepark omvat, naast een Mimaki-rolplotter en -solventprinter, onder andere twee vlakbedmachines: een 205 centimeter brede hybride Agfa Anapurna en een Fujifilm Acuity AdVance HS X2. De zeven jaar geleden aangeschafte CNC-freestafel van 2 bij 3 meter om plaatmaterialen op te verwerken, was nodig toe aan vervanging. “Destijds heb ik ook wel naar een Zünd-machine gekeken, maar dat ging mijn budget te boven omdat ik al fors had geïnvesteerd in printers. Nu kan ik die stap wel zetten. Ik heb 100 procent vertrouwen in dit merk. Het mooie is ook dat een Zünd zijn waarde behoudt”, aldus Schepenaar.

Julian Sloot toont freeswerk op de spiksplinternieuwe Zünd G3 XL3200 die A1 Signs in maart in gebruik nam.

Flexibel zijn

“Altijd doen wat je belooft en flexibel zijn”, zijn volgens Schepenaar de kernwaarden achter het succes van A1 Signs. “Moeilijker is het niet. Dat kun je echter alleen waarmaken als je personeel op dezelfde manier in de wedstrijd zit.” Vrijwel alles in eigen huis produceren, is onderdeel van deze filosofie. De investering in een G3 XL3200 van Zünd, voorzien van alle mogelijke tools, past perfect in dit plaatje. “Ik heb een hekel aan beperkingen”, legt Schepenaar uit. Om die reden is de automatische freeswisselaar (ARC) op de tafel volledig gevuld en beschikt de machine over een 3,6 kW-freesmodule (RM-L) voor het met hoge precisie frezen, polijsten en graveren van aluminium, hout, kunststof en composietmaterialen. Speciaal is de EOT-250, een hoog frequent oscillerend apparaat, met een messlag van 2,5 centimeter, dat met hoge snelheid door zowel dikke als taaie materialen gaat. Ideaal voor het efficiënt bewerken van bijvoorbeeld sandwichplaat, dik karton en taai leer.

De EOT-250 voor dikke en taaie materialen.

Positieve energie

“Heb je zo’n machine staan, dan moet ‘ie ook alles kunnen: snijden, rillen, frezen, polijsten en graveren”, vindt de gedreven ondernemer. Retailcommunicatie is het specialisme van het Apeldoornse signbedrijf, dat grote ketens als Jumper, Wasco, Hema, EP en de Nederlandse Expert Groep tot de klantenkring mag rekenen. “Voor die tak van sport frezen we bijvoorbeeld veel mdf; ook letters die we op kleur maken in onze eigen spuitcabine. Displays maken we al, maar dat zullen er met de komst van deze Zünd-machine alleen maar meer worden. Ik zie mogelijkheden voor verpakkingen in kleine oplagen. Het is gewoon één groot avontuur. Ontdekken wat er allemaal kan en daarmee jezelf en de klant verrassen. Dat is geweldig. Het geeft zoveel positieve energie in je bedrijf.”

A1 Signs produceert bijna alles in eigen huis.

Onlangs is Onyx aangeschaft, rip-software die ook wordt gebruikt als verbindende schakel tussen alle machines van A1 Signs. Naast voorbereiden en standaardiseren van de print- en snijopdrachten, wordt het gebruikt om materiaal te besparen met de layouttool (nesten).

Automatische wisselaar (ARC) en 3,6 kW frees.

Sfeergevoelig

Commerciële kwaliteiten heeft Schepenaar genoeg. Kennis van techniek heeft hij in huis gehaald door de juiste medewerkers aan te nemen. “Ik ben sfeergevoelig. Moet gezelligheid om me heen hebben. Natuurlijk is hier ook wel eens iemand een dag chagrijnig, maar door de bank genomen komt iedereen hier ’s morgens met plezier binnen. En als het nodig is, zetten we met elkaar de schouders eronder om een klus af te maken. Samen mooie dingen maken, daar draait het om. We werken nu bijvoorbeeld aan een exclusieve verlichte zuil van staal en acrylaat. Dat wordt zo gaaf, dat heeft niemand.”

www.a1-signs.nl

Zünd Benelux
Meerheide 109
5521 DX Eersel
+31 (0)497 51 78 73
infobenelux@zund.com
www.zund.com

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten