Multicopy bestaat dit jaar een halve eeuw en René van Steensel van der Aa is bijna even lang actief voor deze franchiseformule. Hij stapte al vroeg in ‘grootformaat’ en was daarmee een van de trendsetters als het ging om de verbreding van een copyshop naar The Communication Company. Dit voorjaar schafte hij een Canon Colorado UVgel-printer aan. De eerste binnen de Multicopy-familie.
René van Steensel van der Aa bij de onlangs aangeschafte Canon Colorado 1630 UVgel-printer. “Een mooie machine.”
Multicopy Assen trendsetter met Canon Colorado 1630 UVgel-printer
René van Steensel van der Aa is bijna vergroeid met Multicopy, waar hij in 1984 in loondienst begon. Inmiddels zijn we bijna vier decennia verder, afficheert de franchiseformule zich tegenwoordig als Multicopy – The Communication Company en runt Van Steensel drie vestigingen in het noorden van Nederland. “Ik begon in 1996 voor mezelf met Multicopy Emmen, vijf jaar geleden kwam daar Assen bij en weer een jaar later Zwolle. We waren, na Multicopy Den Bosch, de tweede vestiging van Multicopy in Nederland die zich op het gladde ijs van grootformaat print begaf. De breedte opzoeken, zodat de kraan altijd wel ergens druppelt en je zo de emmer vol krijgt. Inmiddels zijn we een allround signbedrijf dat ook nog kleuren drukwerk doet. We hebben eigen monteurs en produceren ook signartikelen voor Multicopy-collega’s. Binnen de formule help je elkaar.”

In plaats van latex
De eerste grootformaatprinter die Van Steensel in huis haalde, was een 64 inch tienkleurenprinter van Epson. “Vanaf dag één was er werk voor deze machine. We clusteren dit soort opdrachten hier op de locatie in Assen.” Later kwamen daar twee latexprinters van Ricoh bij, die recent zijn vervangen door één Canon Colorado 1630 UVgel-printer. “We hebben alle aanbieders van latexprinters bekeken, maar toen we bij Canon in Venlo waren, kwamen we tot de conclusie dat ze met de Colorado toch wel een heel mooi product in handen hebben. De machine ziet er niet alleen goed uit met die twee kopshuttles die heen en weer flitsen en voor een enorme printsnelheid zorgen, de kwaliteit van het CMYK-printwerk is ook nog eens fantastisch. En omdat je op verschillende media kunt printen, kunnen we het aan bod qua applicaties naar onze klanten uitbreiden.”
Drents Museum
“Ik werk al 35 jaar met machines van Canon”, stelt Van Steensel, die zegt vertrouwen te hebben in de return-on-investment en de mogelijk heden van de Colorado-printer. “Het is inmiddels bewezen technologie en het feit dat je met één machine, zonder wisselen van inktset, zowel glans als mat kunt printen, is helemaal super. Wij draaien veel voor het Drents Museum, bijvoorbeeld bijschriften voor museumstukken. Die mogen vanwege de leesbaarheid niet glimmen. Voorheen lamineerden we de print mat af. Dat is nu niet meer nodig. Ook is de krasbestendigheid zonder laminaat ontzettend hoog.”

FLXfinish-technologie
Deze zogenoemde FLXfinish-technologie, waarbij de manier van UV-curing zorgt voor een mat of glanzend eindresultaat, is namelijk aanwezig op de 1630, het instapmodel van de Colorado-serie. Deze technologie zit ook op de Colorado 1650, maar die machine is een stuk sneller en daardoor duurder. Bart Draaisma, sr. Accountmanager bij Canon Nederland: “Op de 1630 haal je in Quality-mode met glans circa 29 vierkante meter per uur, met mat ongeveer 18 vierkante meter. Op de Fespa in Berlijn heeft Canon FLXfinish+ gelanceerd waar mee in één print, in een perfect register, mat en glans zijn te combineren. Daarmee zijn werkelijk schitterende effecten te realiseren.”

Ter ondersteuning van zijn woorden haalt Draaisma enkele printsamples uit zijn tas. Van Steensel en Mark Stuivenwold, bedrijfsleider in Assen, zijn zichtbaar onder de indruk. “Ideaal voor museale toepassingen. Print je mat met glansaccenten, dan creëer je een soort spotvernis en dat geeft al snel een chique uitstraling.” Draaisma vertelt dat ook bestaande 1630 en 1650 Colorado-printers zijn te upgraden naar FLXfinish+.

Grote mediakeuze
Stuivenwold: “De mediakeuze op de Colorado is veel groter dan bij latex. Voor ons een enorm pluspunt, omdat we veel verschillende opdrachten achter elkaar draaien. Van posters en raambeletterig tot carwraps. Neem Poly Textile, een soort van canvas muurfilm dat we veel in het Drents Museum toepassen. Vanwege de lijmlaag was dit een uitdaging op de latexprinter, die met hogere temperaturen moet werken. Op de Colorado wordt niet de media, maar de inkt licht verwarmd. Het substraat houdt altijd dezelfde temperatuur en loopt vlekkeloos door de machine. We gaan nu ook op Kraftpapier en waterbestendig BlueBack papier printen, wat voorheen echt niet kon. Printen op magneetfolie is tevens mogelijk als we bepaalde metalen onderdelen van de machine eerst afplakken voor een soepele doorvoer. De printkop heeft automatisch altijd dezelfde afstand tot het substraat, wat de printkwaliteit ten goede komt.”
Canon Nederland
Bart Draaisma
Sr. Accountmanager
Large Format Graphics Benelux
M: +31653132378
www.canon.nl