Een team van kunstenaars heeft, onder het thema ‘Urban Metropolis’, met tape art het interieur van een voormalig verzekeringsgebouw in Duitsland volledig getransformeerd. Hiervoor zijn zelfklevende materialen van Mactac gebruikt.
Uitdaging
Als onderdeel van de transformatie van een leegstaand pand, een voormalig verzekeringsgebouw daterend uit de jaren 80/90 van de vorige eeuw, tot een nieuw centrum voor startups werd een groep tapekunstenaars gevraagd een binnenruimte tot leven te brengen. De bestaande, saaie ruimte op de bovenste verdieping bestond aanvankelijk uit twee enorme lofts (circa 300 vierkante meter) met daarin twaalf individuele kantoren. Nadat alle binnenmuren waren verwijderd, bleef er een echt leeg ‘canvas’ over met alleen maar witgeverfde muren. De kunstenaars kregen de opdracht om met tape art de ruimte nieuw en kleurig leven in te blazen. Muren, vloeren en plafonds werden allemaal betrokken bij dit project. Omdat het allemaal verschillende fysieke oppervlakken zijn, was de materiaalkeuze mogelijk een beperking.
Aanpak
De eerste stap was het vinden van een manier om veel verschillende individuele stijlen en ideeën te kunnen combineren en ze samen te brengen in een coherent concept. Het team van kunstenaars omarmde een overkoepelend thema: ‘Urban Metropolis’. Hierdoor konden ze spelen met allerlei creatieve concepten op het gebied van kleuren, vormen, patronen en hun dynamische samenspel. Vervolgens selecteerden ze tapematerialen die zowel aan de artistieke eisen als aan de aard van het gebouw zelf konden voldoen.
Creatief directeur Robert König (ook bekend als RØB) bedacht het creatieve concept in termen van kleuren, samen met het belangrijkste idee om verschillende abstracte stijlen te combineren die daarmee het bruisende leven in een stedelijke metropool symboliseren. Andere kunstenaars waren Stephan van Kuyk – multimediakunstenaar en curator; Berat Hasani, die van huis uit schilder is en een grote vaardigheid heeft in het ontwerpen van 3D- en anamorfische elementen; en last but not least Gomez, die een achtergrond heeft als graffitikunstenaar.
Oplossing
Het Mactac Signage portfolio bood het benodigde kleurengamma en tevens de gewenste veelzijdigheid in termen van toepassing op verschillende oppervlakken en de vereiste duurzaamheid. Er zijn voor het project ‘Urban Metropolis’ in totaal 24 kleuren gebruikt uit de MACal 8900 Pro series. Deze verschillende kleuren werden gesorteerd op bijpassende combinaties, waardoor een mooi verloop ontstond. Verschillende teams gingen toen op twee verschillende plekken in één ruimte aan de slag. Robert König was ook verantwoordelijk voor de finishing touch, waarbij hij ervoor zorgde dat elk stuk tape art een andere dynamiek had en dat alle verschillende stijlen en elementen samenvloeiden tot één geheel; ze gaan in elkaar over alsof ze met elkaar verbonden zijn zoals in een metropool. Om dit te bereiken, stelde hij een enkele integratie of een combinatie in de finishing touch voor.
“Dit portfolio van Mactac-tapes was geweldig om mee te werken. Het gaf ons zowel de creatieve ruimte die we nodig hadden als de juiste prestaties op veel verschillende oppervlakken, waaronder metaal, hout, beton en behang. We weten zeker dat we deze materialen in de toekomst gemakkelijk kunnen gebruiken voor allerlei soorten projecten.”
– Robert König
Er werden hele rolbreedtes gebruikt om grotere delen van de muren met één kleur te bedekken. Dit fungeerde als de eerste laag, waarop andere patronen en kleuren werden aangebracht die eruit zagen als individuele strepen van twee kleuren in twee verschillende breedtes. Voor deze patronen werden rollen Mactac-folie gebruikt die al op maat waren gesneden – voornamelijk rollen van 3, 4 en 6 centimeter breed. De lengte van deze ‘stripes’ werd met het oog geschat, waarna ze vervolgens met de hand werden afgescheurd en aangebracht. Pas daarna werden deze ‘stripes’ op maat gesneden voor strakke randen en een mooie afwerking. Voor 3D-vormen gebruikten de kunstenaars snijmatten en metalen linialen.
Resultaten
De interpretaties van de individuele kunstenaars werden zo met veel succes samengebracht in een boeiende, nieuwe ruimte die huurders uitnodigt om van het nieuwe gebouw hun ‘thuis’ te maken. Door hun moodboards en schetsen tijdens het project steeds aan te passen, konden de kunstenaars de ruimte zelf en de vele beschikbare kleuren in het Mactac-portfolio optimaal benutten.
Bekijk hieronder de fotogalerij van dit bijzondere project.
Klik hier voor meer informatie over de zelfklevende folies van Mactac














