Native

“Wij zijn absoluut geen drukker, maar verkopen en produceren onze eigen ontwerpen.” Menno Verhagen, directeur van displayspecialist Global Creations in Nijkerk, weet precies waar zijn kracht ligt. Capaciteit en flexibiliteit is wat hij zoekt. Automatisering en digitalisering helpen daarbij. De meest recente investering is een Jeti Tauro H3300 UHS LED-inkjetprinter van Agfa. ‘The Beast’, die was te zien op Fespa in Amsterdam, ontwaakt in Nijkerk. Nu als volautomaat. “De eerste in de Benelux.”

Global Creations investeert in Jeti Tauro H3300 UHS LED-inkjetprinter

De Jeti Tauro H3300 UHS LED-inkjetprinter, die was te zien op Fespa, draait nu op volle toeren bij Global Creations in Nijkerk.

Global Creations in Nijkerk is al meer dan 20 jaar geleden ontstaan als bureau dat projecten op het gebied van visual merchandising uitvoert. In 2008 besloot directeur Menno Verhagen, die van oorsprong etaleur is, te focussen op displaymaterialen en POS-items, inclusief de plaatsing in winkels. “Concept en creatie, dáár ligt onze toegevoegde waarde. Toen in 2016 een vaste leverancier van printwerk failliet ging, zijn we zelf gaan produceren. Uit concurrentieoverwegingen, maar ook om flexibeler te zijn.” Vandaar dat een Inca Onset S20 en later een S40 werden aangeschaft. Voor de digitale afwerking beschikt Global Creations over meerdere Zünd-snijtafels, met als paradepaardje een D3 (dubbele brug) in combinatie met een volautomatisch Board Handling Systeem.

Menno Verhagen bij de nieuwe aanwinst: “Een machine met state of the art-technologie.”

VOLOP AUTOMATISEREN

“Alles wat je kunt automatiseren, moet je automatiseren”, stelt Verhagen. “Dat is de enige manier om nog een beetje geld te verdienen. Het is een gegeven dat wij runs, vaak honingraatkarton, in redelijk grote volumes draaien. Dat heeft consequenties voor de keuzes die je maakt.” Op de Onset S40, die aan vervanging toe was, liep hij tegen beperkingen aan. “Los van de printsnelheid, was de handling van het substraat op en om de machine niet ideaal. Voorts was het stroom- en inktverbruik relatief hoog, zo bleek toen ik me ging oriënteren. De ontwikkeling qua techniek had ondertussen niet stil gestaan.” Het aanbod van Inca, Durst en HP werd tegen het licht gehouden, maar uiteindelijk ging Verhagen met Agfa in zee. “Een machine met state of the art-technologie, zoals UV-led, en vergaande automatisering. Het blijft een hele investering, maar de lage ‘total cost of ownership’ sprak mij direct aan. Daarnaast klikt het gewoon met Agfa. Het feit dat de R&D om de hoek in België zit en je hebt te maken met Nederlandse en Belgische servicemonteurs voelt ook prettig als je opereert in een markt met grote opdrachtgevers en korte doorlooptijden.”

Zünd D3 (dubbele brug) in combinatie met een volautomatisch Board Handling System (BHS).

UHS-CONFIGURATIE

Er was nog wel even twijfel of het een Jeti Tauro H3300 HS (453 m2/uur) of UHS (600 m2/uur) LED moest worden. Verhagen: “Uiteindelijk hebben we voor de UHS gekozen. Voor dit moment misschien een maatje te groot, maar mijn ervaring is dat als je een bepaalde capaciteit in huis hebt je die uiteindelijk ook gaat gebruiken. Temeer omdat wij grote volumes vaak in een hele korte periode moeten printen. Het komt voor dat we vijf volle trailers met plaatmateriaal in een week wegdraaien. Met deze machine kunnen we zonder problemen 24/7 printen als dat nodig is.”

De configuratie die nu in Nijkerk staat, is de Jeti Tauro H3300 UHS LED met volledig automatische in en uitvoer van plaatmaterialen. “Perfect voor het verwerken van Swedboard, golfkarton en kunststof- en composietplaatmaterialen. We printen veel op Swedboard; sterk door de golfkartonnen honingraat kern en dankzij de toplaag ook nog eens bestand tegen water. Af en toe moeten we ook rolmaterialen, zoals stickers en magneetfolie, printen. Daarvoor was een echte hybride machine mooier geweest, maar dat lossen we nu op met een rolhouder op de aanlegtafel.”

Global Creations ontwerpt en produceert displaymaterialen.

WITTE INKT

De hoge snelheid van 600 m2/uur wordt gerealiseerd in twee pass-mode met 16 printkoppen per kleur. “Een prima printkwaliteit voor onze supermarktorders.” Daarnaast beschikt Global Creations nu ook over witte inkt; van de 80 Ricoh gen5 printkoppen zijn er16 gereserveerd voor wit dat in druppels van 7 picoliter kan worden geadresseerd. “Witte inkt gebruiken we voor printen op hout en bruin karton. Maar ook voor grafische afbeeldingen in spiegelbeeld op transparante kunststoffen waaruit we displays opbouwen. Dat opent voor ons nieuwe markten. In het verleden moesten we dergelijk printwerk uitbesteden.”

Deze Jeti Tauro-printer is eigenlijk geschikt voor platen tot een lengte van 2,65 meter. Verhagen: “Wij hebben in ons bedrijf echter alles gestandaardiseerd op 1,60 bij 3,14 meter. Er zijn door Agfa aanpassingen aan de tafel en het invoermechanisme gedaan,  zodat we nu twee platen van 3,14 meter lengte gelijktijdig naast elkaar door de machine kunnen voeren. Dat geeft een enorme capaciteit.”

Na aanpassingen aan de invoer van de machine kunnen nu twee platen van 1,60 bij 3,14 meter naast elkaar worden geprint.

Was voorheen Caldera de spin in nu zijn alle machines aan elkaar geknoopt met Asanti van Agfa. “Makkelijk te bedienen en alle configuraties staan in één keer overal goed. Dat is geweldig. En het systeem geeft ontzettend veel informatie die we kunnen gebruiken in de nacalculatie.”

www.globalcreations.nl

Agfa

Pedro Overmeer
Sales Manager Inkjet Nederland
Tel: +31 6 2187 2202
www.agfa.com

 

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten