Partnernieuws

Een werkende internetverbinding is vaak de ruggengraat van een bedrijf. Daarom wil je in alle hoeken van je bedrijfspand goed internet hebben. Er moet immers overal fatsoenlijk gewerkt kunnen worden. Maar hoe zorg je voor het best mogelijke wifi-netwerk als je van je internet provider slechts één router toebedeeld krijgt? We vertellen je over hoe je router je internet kan beïnvloeden, en wat je hebt aan wifi-repeaters, mesh-wifi en losse access points.

Router van je provider

Jouw internetsignaal komt binnen op en wordt doorgegeven door de router die je van je internet provider geleverd krijgt. Dit is dus een bepalende factor in de kwaliteit van je wifinetwerk. Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat deze router op een goede, centrale plek staat waar de draadloze internetverbinding zoveel mogelijk alle hoeken van het pand bereikt. Toch kunnen er inherent aan de router problemen zijn die voor een matige internetverbinding zorgen. De kwaliteit van de router en het eventuele feit dat deze verouderd is en niet de meest recente firmware updates heeft ontvangen zijn twee van die redenen. Ook leveren veel internet providers een zogenaamd ‘singleband’ router, die maar één wifi-netwerk in de lucht kan houden op ook nog eens enkel de overbezette 2,4 GHz band. Modernere ‘dualband’ routers kunnen ook communiceren op 5 GHz, waar het veel minder druk is. Sommige providers leveren wél zo’n dualband router. Let hierop bij het internet providers vergelijken voor een nieuw internetabonnement.

Wifi-repeaters

Velen gebruiken wifi-repeaters om ervoor te zorgen dat hun draadloze internetverbinding verder reikt. Zo’n apparaatje pikt namelijk het wifi-signaal op en verspreid het verder. Je zou het kunnen zien als een soort mini-router die je op een andere plek plaatst in een stopcontact plaatst. Belangrijk is echter om te beseffen dat een router in staat is om internetsignaal binnen te krijgen en in principe of volle sterkte door te geven. Een wifi-repeater is hier niet toe in staat. Omdat het zelfde apparaatje tegelijkertijd zowel moet ontvangen als uitzenden, is het signaal wat hij uiteindelijk doorgeeft nog maar de helft van wat er binnenkwam. Je krijgt verlengt dus wel het signaal, maar de daadwerkelijke wifi die je krijgt is een stuk langzamer.

Losse access points

Een access point is een apparaatje dat een draadloos toegangspunt kan zijn in een wifi-netwerk. Het is in feite een draadloze server die de gegevens via het bedrade internet netwerk binnenkrijgt en deze met behulp van een antenne verzendt als een draadloos internetsignaal. Je plaatst access points op plekken in je huis waar je beter internet wilt hebben. Je moet dan wel de mogelijkheid hebben om een netwerkkabel naar dat access point te trekken. Kan dit, dan is het een uitstekende optie om een zo stabiel en sterk mogelijk netwerk op andere plekken in het pand te creëren.  Mogelijk kun je de internetkabel door een bestaande leiding trekken die je niet gebruikt.  Aan de ene kant plug je de kabel in de router die je van je internet provider hebt gekregen, en aan de andere kant in het access point. Een access point verschilt overigens ook van een router en in de zin dat het geen IP- adressen uitdeelt. In veel gevallen komt zo’n access point overigens uit de doos zonder beveiliging. Vergeet dus niet om een wifiwachtwoord in te stellen.

Mesh-wifi

Dan heb je ook nog het fenomeen ‘mesh-wifi’. Zo’n mesh-netwerk is een lokaal netwerk waarin meerdere verschillende netwerkapparaten met elkaar samenwerken. Concreet bestaat zo’n netwerk uit meerdere draadloze zenders, ook wel satelliet genoemd, die voor de best mogelijke dekking zorgen. Het voordeel van mesh-wifi ten opzichte van enkel een router, is dat je minder last hebt van het afnemen van sterkte van het signaal door muren en vloeren. Mesh satellieten zijn eigenlijk kleine radiozenders die werken als individuele draadloze routers. Dit in tegenstelling tot wifi-repeaters, die een signaal oppikken en verder uitzenden maar ook de snelheid halveren omdat het apparaat tegelijkertijd moet zenden en ontvangen. Daar vergroot je enkel je bereik mee, maar ten koste van de snelheid. Een mesh-satelliet heeft vaak juist meerdere ingebouwde radio’s die specifiek voor ontvangen of zenden worden ingezet.  Het systeem zorgt zelf voor een constante eigen draadloze verbinding tussen de satellieten in het netwerk, zodat je over het hele netwerk een sterk signaal hebt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.