Partnernieuws

Duurzaam ondernemen wordt een steeds belangrijker concept in de zakenwereld. Er wordt vaker van bedrijven verwacht dat deze een steentje bijdragen aan het milieu. Een van de manieren waarop ze dit kunnen doen, is door laadpalen te plaatsen voor emissievrij vervoer. Deze laadpaal kan vervolgens gebruikt worden door werknemers of bezoekers. Waar je precies aan moet denken bij het aanschaffen van laadpalen voor je bedrijf, lees je hier

Waarom een laadpaal voor je bedrijf?

Iedere ondernemer heeft zo zijn eigen redenen om laadpalen te laten installeren. Misschien ben je bezig met het elektrificeren van je wagenpark of wil je juist medewerkers en bezoekers de mogelijkheid bieden te laden op jouw terrein. Of je doet het juist doordat de wet je verplicht om bij één op de tien parkeerplaatsen een laadpunt te plaatsen. Wat de reden ook is, je geniet als ondernemer van vele fiscale voordelen bij dergelijke verduurzaming. Denk hierbij aan de fiscale winst verlagen (MIA) of investeringen op een willekeurig moment afschrijven (VAMIL). Zulke regelingen werken als stimulans voor aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Investeringen in zowel elektrische auto’s als laadpalen kunnen je tot wel honderden euro’s besparen.

Steeds meer elektrische bedrijfsauto’s

Er zijn steeds meer bedrijven die hun brandstofauto’s inruilen voor elektrische bestelauto’s. Verschillende merken brengen elektrische varianten op hun populaire bestelbussen uit, maar het loopt nog niet echt storm. Naar verwachting zal hier verandering in komen, want over een tijdje mogen bestelbussen die rijden op benzine of diesel de binnensteden niet meer in. Houd hier rekening mee in de overweging om over te stappen op elektrisch vervoer.

Laadpalen speciaal voor zakelijk gebruik

Om de installatie van laadpalen nog aantrekkelijker te maken, zijn er laadpalen ontworpen speciaal met het oog op zakelijk gebruik. Denk hierbij aan laders met twee sockets waardoor je twee auto’s op hetzelfde moment kan koppelen aan het laadstation. Laadpaalexperts raden ook aan een laadbeheerabonnement te nemen om een duidelijk overzicht te hebben van wie wanneer heeft geladen. Wil je een laadpaal zakelijk inzetten bij een van je werknemers thuis, dan kunnen de kosten door dit abonnement automatisch worden verrekend.
Zakelijke laadpalen hebben in de meeste gevallen geen vaste kabel. Elektrische rijders die gebruik willen maken van de laadpaal, moeten hun eigen kabel gebruiken. Het is dus belangrijk dat het laadpunt een universele aansluiting heeft, zodat deze toegankelijk blijft voor het merendeel van de bezoekers. De Europese standaard is een Type 2-aansluiting. Een laadpaal die voldoet aan deze eisen is de Alfen Eve Double.

Laadpaalkosten om rekening mee te houden

De kosten laadpaal kan je opbreken in verschillende delen: de kosten van het laadstation zelf, de installatie en de periodieke kosten. De prijzen van laadpalen lopen sterk uiteen en variëren veelal tussen de 500 en 1.200 euro. Hoe meer extra’s je wilt hebben bij de laadpaal (zoals bijvoorbeeld Dynamic Load Balancing), hoe duurder je uit bent.
Ook de kosten van de laadpaalinstallatie verschillen. Deze zijn mede afhankelijk van de hoeveelheid werk wat moet worden uitgevoerd in de meterkast en hoe ver deze af ligt van het laadpunt. Hoe groter de afstand, hoe langer de kabel die moet worden getrokken en dus hoe hoger de kosten.
Ten slotte blijven de periodieke kosten over. Denk hierbij aan de abonnementskosten (voor CPO en (e)MSP diensten) en de energiekosten.

Verdien geld met je laadpalen

Een extra reden om laadpalen te nemen bij je bedrijfspand, is als je deze ziet als potentieel verdienmodel. Met bepaalde laadbeheerabonnementen kan je zelf tarieven instellen mensen tegen dat tarief laten laden.
Iedere ondernemer moet er vroeg of laat aan geloven en een laadpaal plaatsen bij zijn bedrijf. Wanneer maak jij de overstap?


Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.