Partnernieuws

Ons land, en dan met name de regio Zuidoost-Brabant, loopt voorop met 3D-printtechnologie. Dat blijkt onder meer uit het aantal patenten dat door Nederlandse organisaties wordt aangevraagd. Met name Philips, DSM, Signify en TNO zijn goed voor veel aangevraagde en toegekende patenten, zo laten cijfers van het Europees Octrooibureau zien. Brillenbedrijf Luxexcel en plasticbedrijf Suprapolix behoren tot de top-aanvragers binnen het mkb.

Uit de cijfers blijkt verder dat andere Europese landen het ook goed doen op dit vlak en er tussen 2010 en 2018 in Europa meer patenten werden aangevraagd dan in Azië en de Verenigde Staten. Binnen Europa is regio Brainport de vijfde op de ranglijst van meest actieve regio’s op het vlak van 3D-printen. Opvallend is ook dat in Nederland universiteiten en onderzoeksinstellingen een relatief hoog aandeel van 21 procent hebben in de aangevraagde patenten. In de overige Europese landen vertegenwoordigen dergelijke instituten gemiddeld slechts 12 procent van de aangevraagde patenten.

Voortschrijdende techniek

3D-printen is natuurlijk niet geheel nieuw meer, waardoor voorzichtig de rekening kan worden opgemaakt van de eerste doorontwikkelingen. In het afgelopen decennium is 3D-printen verworden van iets dat louter demonstratieve toepassingen heeft, tot iets dat volop commercieel wordt ingezet. Vanwege de hoge kosten aanvankelijk vooral nog voor niche-toepassingen. Echter staat de techniek hierin niet stil. Zo werd begin dit jaar bekend dat TNO een manier heeft ontwikkeld om sneller te printen, wat de totale kosten drukt. Hiermee worden de commerciële toepassingsmogelijkheden van 3D-printen verder verruimd. Het is de verwachting dat meer van dit soort innovaties zorgen voor een geleidelijke toename van de commerciële toepassingsmogelijkheden van 3D-printen.

Anders denken

Zoals bij baanbrekende technologie wel vaker het geval is, vraagt 3D-printen vooral om een omslag in het denken. De valkuil bij dit soort ontwikkelingen is dat men oude dingen wil doen met nieuwe technologie, zonder volledig doordrongen te zijn van de revolutionaire nieuwe mogelijkheden. Iets dat ook betoogd werd op de Vakdag SignTechniek, eind vorig jaar. Waar het vooral om gaat is dat er dingen mogelijk worden waar voorheen überhaupt niet aan werd gedacht. En wat zijn de gevolgen van nieuwe technologische toepassingen? Zoals bijvoorbeeld juridische consequenties van zelfrijdende auto’s, waar in de toekomst waarschijnlijk niet de eigenaar maar de fabrikant een WA-verzekering moet afsluiten. Ook 3D-printen levert talloze nieuwe toepassingen en uitdagingen op, waarvan nu nog slechts het topje van de ijsberg ervaren (en over nagedacht) wordt.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.